Image
Loading

Πρέπει να χτίσουμε οικονομία «παντός καιρού»

Βασίλης Αποστολόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.)

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών από το 2003, οπότε παρέλαβε την σκυτάλη από τον ιδρυτή και πρόεδρο, Γιώργο Αποστολόπουλο. Συνεχίζει την ιστορία επιτυχίας του Ομίλου που εδώ και 36 χρόνια υπηρετεί η οικογένειά του.

Πυξίδα του το πάθος, η εργατικότητα, η κοινωνική προσφορά και η ικανότητά του να πετυχαίνει πάντα τους στόχους του - στοιχεία και αξίες που κληρονόμησε από τον πατέρα του.   Το 1984 ο Γιώργος Αποστολόπουλος ίδρυσε τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Όραμά του ήταν οι Έλληνες να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

«Οι πόρτες του Ιατρικού να αντικαταστήσουν τις πόρτες των αεροπλάνων» ήταν το μότο του, το οποίο ασπάστηκαν κορυφαίοι Έλληνες ιατροί και διακεκριμένα στελέχη του χώρου που συντάχθηκαν στο πλευρό του από την αρχή του εγχειρήματος. 

O Ιατρικός Τουρισμός οφείλει να αποτελέσει μία εθνική υπόθεση και προτεραιότητα, με κεντρική στρατηγική και ένα συντεταγμένο κοινό σχέδιο κράτους και ιδιωτικού τομέα αφού  η χώρα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις -και κυρίως το έμψυχο υλικό- για να πετύχει. 

Το μεγάλο αυτό βήμα έμελλε να διαμορφώσει το τοπίο της υγείας στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες. Το όραμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών αποτέλεσε παράδειγμα για να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υγείας γενικά.

Εκείνη την εποχή ο Βασίλης Αποστολόπουλος βρισκόταν στα χρόνια του Γυμνασίου, ηλικία κατά την οποία ήδη διέθετε την απαιτούμενη ωριμότητα για να αντιληφθεί τον κόπο και την αγωνία των γονιών του, καθώς, και η μητέρα του στεκόταν πάντα στο πλευρό του πατέρα του, αρωγός και σύμμαχος, σε κάθε βήμα. 

Από τότε η πορεία του Ομίλου Ιατρικoύ Αθηνών είναι διαρκώς ανοδική και ο Όμιλος σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο των υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διακρίνεται για την κορυφαία ποιότητα των υπηρεσιών, την ιατρική πρωτοπορία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία, το «brain gain» όπου το Ιατρικό έχει υπάρξει -διαχρονικά- πρωταθλητής και συνεχίζει να πρωτοστατεί, την ιατρική τεχνολογία όπου ο Όμιλος κρατά τα περισσότερα ρεκόρ στη χώρα με διαρκή πρωτοπορία και συνεχείς επενδύσεις, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) την οποία και πρώτος ανέπτυξε στην Ελλάδα με τους σύγχρονους όρους – πριν καν γίνει γνωστός ο όρος του CSR.

Πάντα ένα βήμα μπροστά και με διαρκή ανάπτυξη, ο όμιλος διαθέτει σήμερα οκτώ υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απασχολεί πάνω από 3000 εργαζομένους.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στη Ρουμανία από το 1996 με τέσσερα διαγνωστικά κέντρα σήμερα. Το 1989 ο Γιώργος Αποστολόπουλος πέρασε ένα ακόμη βήμα «μπροστά» ιδρύοντας -με τη μορφή ΣΔΙΤ- ιδιωτική μονάδα υγείας για πρώτη φορά στην καρδιά της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

Ένα τολμηρό άλμα που έφερε την Ελληνική Υγεία στο προσκήνιο παγκοσμίως.   Η εξωστρέφεια συνεχίστηκε με διαγνωστικά κέντρα κυρίως στις όμορες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και με σημαντικές συνεργασίες στη Βόρειο Αφρική. 

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο Δρ. Αποστολόπουλος και η Ε.ΕΝ.Ε εισήγαγαν τον όρο του Πατριωτικού Επιχειρείν στον δημόσιο διάλογο – ότι δηλαδή «Μένουμε στην Ελλάδα, επενδύουμε στον τόπο μας, και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας και πλούτο στην χώρα» 

Το Ιατρικό επενδύει σταθερά και διαχρονικά στην επιστημονική πρωτοπορία και την τεχνολογία αιχμής. Ενδεικτικά, στο Ιατρικό́ Κέντρο Αθηνών το 1985 λειτούργησε ο πρώτος στεφανιογράφος και ψηφιακό́ς αγγειογράφος στην Ελλάδα. Επίσης, ο Όμιλος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και την επιστημονική του ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,  Ο Βασίλης Αποστολόπουλος φοίτησε στο London School of Economics (LSE) όπου αρίστευσε στο Management (BSc).

Με αυτόν τον τρόπο έκανε πραγματικότητα το όνειρό του πατέρα του που μετά την ΑΣΟΕΕ φιλοδοξούσε να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί, αλλά οι απρόβλεπτες συνθήκες της ζωής τον υποχρέωσαν να αλλάξει τα σχέδιά του. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005, με άριστα.

Η άποψή του είναι ότι στη σημερινή εποχή είναι αναγκαίο το γνωστικό υπόβαθρο και η τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί από μόνο του, συμπληρώνει. Η εμπειρία, η μετάβαση από την θεωρία στην πράξη και τα καθημερινά μαθήματα της ζωής είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, χρήσιμα. Από τον πατέρα του έχει λάβει πολλά τέτοια διδάγματα.

Η ανάμειξή του στην εταιρεία ξεκίνησε νωρίς, αφού ο πατέρας του τού εμπιστευόταν την περάτωση… ειδικών αποστολών! Το 1996, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Cambridge, ηγήθηκε της εισαγωγής του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου  στην τότε παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου. Ήταν το πρώτο επαγγελματικό στοίχημα που κέρδισε.

Η επόμενη αποστολή συνέπεσε με το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του το καλοκαίρι του 1997. Αντί να φύγει για καλοκαιρινές διακοπές, ασχολήθηκε με την εξαγορά του «Απολλώνιου Θεραπευτηρίου». Το 2003 ανέλαβε επισήμως τα ηνία γράφοντας το νέο κεφάλαιο της μακράς ιστορίας του Ομίλου. 

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Ομίλου Ιατρικό, σημαντικός πυλώνας στρατηγικής Ομίλου είναι από το 2012 και ο ιατρικός τουρισμός. Συγκεκριμένα, πάνω από 10% των εργασιών του προέρχεται από ξένους ασθενείς, με τις κλινικές του Ομίλου να υποδέχονται σε ετήσια βάση πάνω από 7500 ασθενείς από 50  διαφορετικές χώρες.

Βεβαίως, όπως, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ο Ιατρικός Τουρισμός οφείλει να αποτελέσει μία εθνική υπόθεση, με κεντρική στρατηγική και ένα συντεταγμένο κοινό σχέδιο κράτους και ιδιωτικού τομέα αφού η χώρα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις -και κυρίως το έμψυχο υλικό- για να πετύχει. 

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών μπήκε δυναμικά στη μάχη κατά της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή, «βάζοντας πλάτη» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για να σταθεί όρθιο, και κινήθηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το πατριωτικό καθήκον. Ο Βασίλης Αποστολόπουλος εξηγεί ότι «το ενδεχόμενο μιας πανδημίας σαν αυτή του Covid-19 μέχρι πριν λίγους μήνες έστεκε στην κοινή λογική μόνο ως σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και υπ’ αυτήν την έννοια δεν μπορούσε κανείς να είναι επαρκώς προετοιμασμένος.

Εντούτοις, μόλις το σενάριο άρχισε να εκτυλίσσεται, είδαμε ότι κράτη, κυβερνήσεις, οργανισμοί, επιχειρήσεις λειτούργησαν με διαφορετικά αντανακλαστικά ο καθένας.

Εμείς, ως όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας και ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες, σχεδιάσαμε τη δική μας γραμμή άμυνας απέναντι στην απειλή, με πρωταρχικό στόχο και γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας, του προσωπικού και των γιατρών μας».

Δημιουργήθηκαν πρωτοκόλλα αντιμετώπισης και διαχείρισης που καμία διεθνής βιβλιογραφία δεν διέθετε εκείνη τη στιγμή, διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι αρνητικής πίεσης και αξιολόγησης με ειδικές σκηνές και containers έξω από το χώρο των νοσοκομείων και πολλά άλλα.

Παράχθηκε δηλαδή Ελληνική τεχνογνωσία και χάρη στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, η Ελλάδα συμμετείχε στα εξειδικευμένα roundtable ανταλλαγής τεχνογνωσίας για «COVID-safe» κλινικές.  Έτσι, στο πλαίσιο της προσφοράς και της στήριξης του ΕΣΥ, παραχωρήθηκε άμεσα στην αρχή της κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, απολύτως δωρεάν.

Ενώ κατά το δεύτερο κύμα, στη δεύτερη και δυσκολότερη φάση της Πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές του Συστήματος Υγείας της χώρας μας, παραχώρησε στο ΕΣΥ, μία ολόκληρη νοσηλευτική πτέρυγα, 50 νοσηλευτικών κλινών και κλινών ΜΕΘ του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, πρωτοπόρησε, για άλλη μία φορά, εντάσσοντας ουσιαστικά, το Διαβαλκανικό, στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, συνεπικουρώντας τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα για Non-Covid περιστατικά.  Ο επικεφαλής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, από το 2012 υπηρετεί και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε).

Ο σημαίνων αυτός φορέας ιδρύθηκε το 1987 σε μια δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα ως μία αναγκαία γέφυρα επικοινωνίας με την τότε πολιτική ηγεσία. Δεν πρόκειται για έναν εργοδοτικό ή συνδικαλιστικό φορέα.

Είναι ένας ευέλικτος και ισχυρός θεσμός  που αποσκοπεί στον γόνιμο διάλογο μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας, με στέρεες οριζόντιες γέφυρες συνεργασίας στο χώρο θεσμικού διαλόγου με την πολιτεία, ενώ τα τελευταία χρόνια η Ένωση προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αλλαγή του εθνικού παραγωγικού μοντέλου. 

Τα προηγούμενα χρόνια, η επιχειρηματικότητα στη χώρα υπέφερε από την έλλειψη σταθερού νομοθετικού πλαισίου, την φορολογική μεταβλητότητα, την απουσία διαφάνειας και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος εξηγεί ότι «Δεν υπήρχε ένα σταθερό ή προβλέψιμο περιβάλλον, όπου ένα αξιόπιστο business plan να μπορεί να υλοποιηθεί». Αυτό, ευτυχώς, έχει αρχίσει να αλλάζει.

Οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και η πιο στέρεη οικονομική πολιτική μπορεί να συμβάλλει σε μία νέα εποχή στο Ελληνικό επιχειρείν και σε αλλαγή σελίδας στην Ελληνική οικονομία, ώστε να χτίσουμε μία «οικονομία παντός καιρού».

Έτσι χαρακτηρίζει ο Δρ. Αποστολόπουλος την οικονομία που μπορεί να χτίσει η Ελλάδα αν κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά σε μία κατεύθυνση στρατηγικής ενίσχυσης και διαφοροποίησης του εθνικού παραγωγικού υποδείγματος.

Με επαναβιομηχανοποίηση, ψηφιοποίηση και ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία, εξωστρέφεια, παραγωγή και ανταγωνιστικότητα – και πάνω από όλα ποιότητα σε όλο το φάσμα της παραγωγής προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών.  Τ

α χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο Δρ. Αποστολόπουλος και η Ε.ΕΝ.Ε εισήγαγαν τον όρο του Πατριωτικού Επιχειρείν στον δημόσιο διάλογο – ότι δηλαδή «Μένουμε στην Ελλάδα, επενδύουμε στον τόπο μας, και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας και πλούτο στην χώρα».

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, με αφορμή την ιστορική ευκαιρία για τον τόπο που δημιουργούν τα €72 δις σε Ευρωπαϊκό αναπτυξιακό καύσιμο που προορίζεται για την Ελλάδα την επόμενη 7-ετία, παροτρύνει τους Έλληνες επιχειρηματίες να δώσουν πρώτοι ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα.

Να επενδύσουν αποφασιστικά, να καταρτίσουν έξυπνα και βιώσιμα σχέδια που θα οδηγήσουν την χώρα στην επόμενη μέρα, να συμβάλλουν στην αλλαγή που χρειάζεται το ελληνικό επιχειρείν για να οδηγήσει τη χώρα σε μία πιο ισχυρή-«και λιγότερο ευάλωτη στις κρίσεις» οικονομία, συμπληρώνει. 

Πιστεύει στην συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, καθώς, όπως τονίζει, η δράση και λειτουργία τους, είναι παράλληλη, συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική. «Στην Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, αλλά αρκεί να κοιτάξει κανείς εντός και εκτός Ευρώπης, όπου υπάρχουν πολλές καλές πρακτικές, πολλά επιτυχημένα παραδείγματα και μοντέλα συνεργασίας που μεγιστοποιούν το όφελος για τους πολίτες και τους ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε η συμπληρωματικότητα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αναδείχθηκε πολύ έντονα στην κρίση της Πανδημίας, όπου και σήμερα, ο υπεύθυνος ιδιωτικός τομέας -με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη και το Διαβαλκανικό σήμερα- στέκεται δίπλα στο ΕΣΥ προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς σε σωστές υπηρεσίες υγείας με τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας. 

Παθογένειες εντοπίζει τόσο στον δημόσιο τομέα, τον οποίο λυμαίνονται κυκλώματα, όσο και στον ιδιωτικό, όπου κλινικές βασίζουν την επιβίωσή τους στην απομύζηση των ασφαλιστικών ταμείων εκθέτοντας τον κλάδο. Αυτό πρέπει να αλλάξει οριστικά, μέσα από μία στρατηγική αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, καθώς και σύγχρονους, έξυπνους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς αξιολόγησης, για τον δραστικό έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, όλου του συστήματος. 

Κάτι που είχαν εντοπίσει από αρχαιοτάτων χρόνων οι πρόγονοί μας και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη φράση του Δημοσθένη είναι ότι «τo φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπότερον του κτήσασθαι». Ο Βασίλης Αποστολόπουλος ως η δεύτερη γενιά στον Όμιλο Ιατρικό το έχει κατορθώσει.

Ανήκει σε μια επιχειρηματική οικογένεια όπου η πρώτη γενιά δημιούργησε από το μηδέν έναν κολοσσό όχι μόνο από την άποψη του κύκλου εργασιών, αλλά και από πλευράς κοινωνικού αποτυπώματος.

Ο ίδιος, μαζί με τον αδερφό του και Αντιπρόεδρο του Ομίλου   κ. Χρήστο Αποστολόπουλο, καταφέρνει να χτίζει νέες επιτυχίες και να κατακτά νέες κορυφές, χωρίς, όμως, να χάνει τις προηγούμενες κατακτήσεις.

Διασφαλίζει το όνομα, την φήμη και την ευημερία των 3000 οικογενειών που αποτελούν μέρος της μεγάλης οικογένειας του Ομίλου, και βάζει κάθε μέρα τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά. Η καθημερινότητά του είναι πολύ απαιτητική.

Αυτό, βέβαια, θεωρεί ότι είναι ένα μικρό τίμημα για την ενασχόλησή του με έναν ευαίσθητο κλάδο που έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής προσφοράς και της ηθικής ανταμοιβής. Η μεγαλύτερή του απόλαυση στον ελεύθερο του χρόνο είναι τα τέσσερα παιδιά του, που ενίοτε τον παρασύρουν και γίνεται το πέμπτο, όπως λέει χαριτολογώντας. 

Τον Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο τίμησε το Βρετανικό Συμβούλιο, με το πλέον σημαντικό βραβείο Συνολικής Προσφοράς (Lifetime Achievement Award), το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα. 

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.