Image
Loading

Πώς οι μικρότερες εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στην κυκλική οικονομία

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ακόμη και οι μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες, βρίσκοντας άλλες εταιρείες που χρειάζονται τα απόβλητά τους - Η επιδίωξη αυτών των ευκαιριών - και η ένταξη στην κυκλική οικονομία - συνεπάγεται τέσσερα βήματα

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Τον 19ο αιώνα στο Λονδίνο, ο ποταμός Τάμεσης ήταν έντονα μολυσμένος. Οι ρύποι περιλάμβαναν ανεπεξέργαστα λύματα, τα οποία προκαλούσαν επιδημίες χολέρας και τύφου που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, και πίσσα άνθρακα.

Η ακατανίκητη μυρωδιά των λυμάτων κατά τη διάρκεια της "Μεγάλης Βρώμας του 1858" οδήγησε στην κατασκευή ενός συστήματος αποχέτευσης που χρησιμοποιείται ακόμη. Όσον αφορά την πίσσα άνθρακα, η ανακάλυψη ότι μπορούσε να αποσταχθεί σε δομικά στοιχεία συνθετικών χρωστικών ουσιών έκανε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να την απορρίπτουν στον ποταμό και αντ' αυτού να την επαναχρησιμοποιούν σε πολύτιμες ενώσεις χρωστικών ουσιών.

Η ιστορία της διαδρομής της πίσσας άνθρακα από ρυπαντή της ατμομηχανής σε μια βιομηχανίας αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα ισχυρό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας στην πράξη και μια πειστική υπόθεση για τις επιχειρήσεις να την αγκαλιάσουν.

Η ανάγκη είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων και βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων απορρίπτονται καθημερινά στις υδάτινες οδούς του κόσμου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 70% των βιομηχανικών αποβλήτων απορρίπτεται ανεπεξέργαστο στα ύδατα, μολύνοντας την παροχή νερού.

Πολλές μεγάλες εταιρείες αγκαλιάζουν την κυκλική οικονομία, αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μπορούν επίσης. Ας δούμε πως:

Μετατροπή των αποβλήτων σε πλούτο

Η κυκλική οικονομία αφορά την απομάκρυνση από το παραδοσιακό, γραμμικό μοντέλο "παίρνω-φτιάχνω-πετάω" και, αντίθετα, τη διατήρηση των προϊόντων και των υλικών σε χρήση. Για τις ΜΜΕ, αυτή η στροφή στη σκέψη μπορεί αρχικά να φαίνεται τρομακτική - άλλωστε, πολλές από αυτές αγωνίζονται ήδη με ισχνά περιθώρια κέρδους, περιορισμένους πόρους και πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, όπως έχω διαπιστώσει επανειλημμένα, η υιοθέτηση της κυκλικότητας δεν είναι απλώς μια επιτακτική ανάγκη βιωσιμότητας για τις ΜΜΕ- είναι μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία. Με την απλή επαναξιολόγηση των υποπροϊόντων και των ροών αποβλήτων ως δυνητικών πόρων, οι ΜΜΕ μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος, να δημιουργήσουν νέα έσοδα και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - ουσιαστικά μετατρέποντας τα απόβλητα από κέντρο κόστους σε παράγοντα κέρδους.

Σκεφτείτε μια ΜΜΕ που παράγει χυμό εσπεριδοειδών και πουλάει τα απόβλητα από φλούδες πορτοκαλιού σε έναν κατασκευαστή φυσικών προϊόντων καθαρισμού. Βρίσκοντας έναν αγοραστή για τα απόβλητα φλούδας πορτοκαλιού, η εταιρεία χυμοποίησης όχι μόνο μειώνει το κόστος διάθεσης των αποβλήτων, αλλά δημιουργεί και μια νέα ροή εσόδων.

Ο κατασκευαστής προϊόντων καθαρισμού επωφελείται από την προμήθεια μιας βιώσιμης, οικονομικά αποδοτικής πρώτης ύλης που περιέχει φυσικές αντιμικροβιακές και απολιπαντικές ιδιότητες, καθιστώντας την ιδανικό συστατικό για τα προϊόντα του. Με αυτόν τον τρόπο η κυκλικότητα μετατρέπει ένα κέντρο κόστους σε παράγοντα κέρδους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο που το δείχνουν αυτό στην πράξη:

Η Aeropowder, μια βρετανική εταιρεία, ανέπτυξε ένα υλικό θερμικής συσκευασίας που ονομάζεται Pluumo, το οποίο κατασκευάζεται από πλεονάζοντα φτερά που συλλέγονται από πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό δεν είναι μόνο βιώσιμο, αλλά και οικονομικά αποδοτικό για την εταιρεία.

Η Ananas Anam, μια άλλη εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μετέτρεψε με επιτυχία ίνες από φύλλα ανανά σε Piñatex, μια βιώσιμη εναλλακτική λύση δέρματος, δημιουργώντας μια νέα ροή εσόδων και μειώνοντας παράλληλα τα γεωργικά απόβλητα. Αυτό το καινοτόμο υλικό χρησιμοποιείται πλέον από μεγάλες μάρκες όπως η Hugo Boss και η Paul Smith, αυξάνοντας τα κέρδη της Ananas Anam.

Μια εταιρεία ένδυσης παράβλεπε ένα πρόβλημα στην ίδια της την αυλή: μια αποθήκη γεμάτη πλεονάζοντα ρούχα και υφάσματα που προορίζονταν για ταφή. Πραγματοποιώντας έναν έλεγχο, εντόπισαν ότι οι ανεπάρκειες στην αποθήκευση και την υπεραποθεματοποίηση ήταν τα μεγαλύτερα γενικά έξοδα της.

Αντί να πληρώνει για την απόρριψη, βρήκε αγοραστές για το πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού λιανοπωλητή και μιας εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας που αγωνιζόταν να καλύψει τις ελάχιστες ποσότητες παραγγελίας. Αυτό απέφερε έσοδα άνω των 45.000 δολαρίων και επίσης άνοιξε την ευκαιρία να υπενοικιάσει τον αχρησιμοποίητο χώρο της αποθήκης της σε μια γειτονική επιχείρηση, η οποία απέφερε ακόμη περισσότερα έσοδα.

Ξεκινώντας το κυκλικό ταξίδι

Η μετάβαση στην κυκλική πορεία απαιτεί δουλειά. Ωστόσο, η μικρότερη κλίμακα των ΜΜΕ μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει πλεονέκτημα, καθώς είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές πιο γρήγορα από ό,τι οι μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες μπορεί να είναι αργές και δυσκίνητες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας συνεπάγεται τέσσερα βήματα.

1. Κάντε απολογισμό της ροής των υλικών σας.
Τι εισέρχεται στην επιχείρησή σας και με ποια μορφή φεύγει; Πραγματοποιήστε έναν έλεγχο διαχείρισης αποβλήτων για να εντοπίσετε τα σημεία "διαρροής" στην αλυσίδα αξίας σας. Στόχος είναι να εντοπίσετε τι κοστίζει περισσότερο στην εταιρεία σας - πιθανά περιουσιακά στοιχεία και γενικά έξοδα που αποτελούν εστίες τόσο για τις εκπομπές όσο και για την εξοικονόμηση κόστους.

Κατά τη διενέργεια ελέγχου αποβλήτων και τη διερεύνηση ευκαιριών για κυκλικότητα, είναι ζωτικής σημασίας για τις ΜΜΕ να έχουν υπόψη τους τους κωδικούς του διεθνώς τυποποιημένου εναρμονισμένου συστήματος (HS). Αυτοί οι κωδικοί ταξινομούν τα εμπορεύσιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων και των απορριμμάτων.

Δεδομένου ότι οι κωδικοί HS μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει τις ΜΜΕ να προσδιορίσουν ποια υλικά αποβλήτων μπορούν να εξαχθούν σε συγκεκριμένες αγορές.

Με την ορθή κατηγοριοποίηση των αποβλήτων σύμφωνα με τους κωδικούς του ΕΣ, οι ΜΜΕ μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους εμπορικούς κανονισμούς και να διευκολύνουν τη διαδικασία εύρεσης πιθανών αγοραστών ή εταίρων για τα απόβλητά τους.

2. Αναζητήστε ευκαιρίες συνεργασίας.
Ποιες εταιρείες στην περιοχή σας παράγουν απόβλητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις δικές σας πρώτες ύλες ή το αντίστροφο; Για παράδειγμα, θα μπορούσε η σκόνη λατομείου τοπικής προέλευσης να αντικαταστήσει την πυριτική άμμο στην παραγωγική σας διαδικασία; Υπάρχουν ευκαιρίες να πουλήσετε τα δικά σας υποπροϊόντα σε κοντινούς κατασκευαστές;

Ακόμη και πέρα από τα υλικά, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με άλλες τοπικές επιχειρήσεις για να μοιραστείτε πόρους και να μειώσετε τα απόβλητα. Θα μπορούσατε να υπενοικιάσετε αχρησιμοποίητες αποθήκες ή χωρητικότητα φορτηγών για να αποφύγετε τα κενά ταξίδια;

Θα μπορούσατε να συν-επενδύσετε σε εξοπλισμό με μια γειτονική επιχείρηση για να ενισχύσετε τη χρήση; Συμμετέχοντας σε τέτοιες συμβιωτικές ανταλλαγές - υλικών, νερού, ενέργειας, ακόμη και logistics - όλοι οι συμμετέχοντες επωφελούνται.

Στην πόλη Kalundborg της Δανίας, τα μέλη ενός δικτύου εταιρειών στο οικοβιομηχανικό πάρκο Kalundborg, στα οποία περιλαμβάνονται ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας, δύο μεγάλες εταιρείες ενέργειας, μια εταιρεία γυψοσανίδων και μια εταιρεία αποκατάστασης εδαφών, ανταλλάσσουν απόβλητα και υποπροϊόντα, μειώνοντας σημαντικά τα απόβλητα και την κατανάλωση πόρων.

3. Αξιοποιήστε τις ψηφιακές αγορές.
Τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να συνδέσουν απρόσκοπτα εταιρείες με πλεονάζοντα υλικά με εκείνους που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως εισροές. Τα τελευταία χρόνια, οι εν λόγω πλατφόρμες έχουν διανύσει πολύ δρόμο.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Rheaply, το οποίο επιτρέπει στους οργανισμούς να παρακολουθούν, να μοιράζονται και να πωλούν τα αχρησιμοποίητα περιουσιακά τους στοιχεία- το Materiom, μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα για την ανάπτυξη υλικών από βιολογικές πηγές- και το The Surpluss, μια εταιρεία B Corp που ίδρυσα και διευθύνω, η πλατφόρμα της οποίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μοιράζονται τους πλεονάζοντες πόρους.

4. Αντιμετωπίστε το να γίνετε κυκλική επιχείρηση ως ένα σημαντικό πρόγραμμα αλλαγής.
Η μετάβαση στην κυκλική διαδικασία απαιτεί μια συστημική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στις λειτουργίες. Η πρόοδος, έστω και σταδιακή, είναι κρίσιμη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προωθεί την κυκλική σκέψη. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμπλέξτε τους εργαζόμενους στον εντοπισμό κυκλικών ευκαιριών, δώστε κίνητρα για κυκλική καινοτομία και διασφαλίστε ότι η κυκλικότητα ενσωματώνεται στη βασική επιχειρηματική στρατηγική και δεν απομονώνεται ως μεταγενέστερη σκέψη της ΕΚΕ.

Η κατάρτιση θα είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσει το τμήμα προμηθειών τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πρακτική της βιώσιμης προμήθειας, να διδάξει στις ομάδες πωλήσεων την εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού και τις προσφορές που βασίζονται σε υπηρεσίες και να πείσει τους σχεδιαστές προϊόντων να ενσωματώσουν τις κυκλικές αρχές στο έργο τους.

Αυτές οι κυκλικές αρχές περιλαμβάνουν το σχεδιασμό προϊόντων για μακροζωία, επισκευασιμότητα και ανακυκλωσιμότητα, τη χρήση ανανεώσιμων, ανακυκλωμένων ή βιοδιασπώμενων υλικών, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος και τη συμμετοχή στη βιομηχανική συμβίωση, όπου τα απόβλητα ή τα υποπροϊόντα μιας εταιρείας γίνονται πρώτες ύλες για μια άλλη.

Ο δρόμος προς τα εμπρός
Η εξέλιξη σε κυκλικά μοντέλα απαιτεί χρόνο και η μετάβαση φαίνεται διαφορετική για κάθε εταιρεία. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα - είτε πρόκειται για τη διερεύνηση των ροών αποβλήτων της εταιρείας σας για κρυμμένη αξία είτε για την επαφή με συναδέλφους σε μια κοντινή εταιρεία για να κάνετε καταιγισμό ιδεών σχετικά με ευκαιρίες ανταλλαγής υλικών. Αγκαλιάζοντας την κυκλική οικονομία, οι ΜΜΕ μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη - όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.