Image
Loading

Πως να ξαναβρείτε την καλή διάθεση ως διευθυντής, ακόμα και στις κακές μέρες

Εταιρική Ψυχολογία

Έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη της ενσωμάτωσης της χαράς, της ελπίδας και της αισιοδοξίας στον εργασιακό χώρο για την καταπολέμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και τη βελτίωση της ευημερίας

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

«Αρκετούς μήνες μετά την πανδημία, βρέθηκαμε να αισθάνομαι επίμονα πεσμένος ως νέος ηγέτης μιας παγκόσμιας ομάδας. Κάθε μέρα, αντιμετώπιζαμε ένα κύμα προκλήσεων για συναδέλφους που δεν είχα γνωρίσει ποτέ και σχεδίαζα στρατηγικές για γραφεία που δεν είχα δει ποτέ.

Η ανερχόμενη παλίρροια του συντριπτικού φόρτου εργασίας και των διαπροσωπικών εντάσεων απειλούσε να μας βυθίσει. Ταυτόχρονα, η έλλειψη προσωπικών αλληλεπιδράσεων μας έκανε να νοσταλγούμε την ομαδική εργασία που θα μπορούσε να μας στηρίξει σε δύσκολες στιγμές. Με την αβεβαιότητα και τον φόβο παντού, η εξεύρεση έμπνευσης φαινόταν σχεδόν αδύνατη».

Η Daisy Auger-Domínguez είναι Chief People Officer, σύμβουλος στρατηγικής για τον εργασιακό χώρο, ομιλήτρια και συγγραφέας σχετικά με την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για το μέλλον και τη δημιουργία ομάδων υψηλής απόδοσης που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χωρίς να καίγονται. Η Daisy είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Bucknell, του alma mater της, ανακηρύχθηκε μία από τις 10 κορυφαίες ηγετικές προσωπικότητες του Hispanic Executive και ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στο άρθρο αυτό μας μιλάει για την προσωπική της εμπειρία και τις στρατηγικές που έχει ανάγκη ένας μάατζερ.

«Τότε, ένα απόγευμα, τα πράγματα άλλαξαν κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης νέων έργων μάρκετινγκ. Παρακολουθώντας ομάδες από όλο τον κόσμο, εμπνεύστηκα από τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Αυτή δεν ήταν απλώς άλλη μια εικονική συνάντηση με δημιουργικές ιδέες και πιασάρικα σλόγκαν. Είδα τη χαρά και την υπερηφάνεια στα πρόσωπα των συναδέλφων μου και ένιωσα τη διάθεσή τους να ανεβαίνει με κάθε αναγνώριση. Εκείνη τη στιγμή, η εστίασή μου μετατοπίστηκε από την κατήφεια των ατελείωτων καθηκόντων στη χαρά των κοινών εμπειριών, της δημιουργικότητας και της ανθεκτικότητας.

Έγινε σαφές ότι η εκτεταμένη εξάντληση και η έλλειψη σύνδεσης έβλαπταν τη δουλειά μας και καταπονούσαν τις σχέσεις μας. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες έκλεβαν επίσης τη χαρά και το θαύμα μας. Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα για την επαγγελματική εξουθένωση.

Η έρευνα της Association for Psychological Science δείχνει ότι το χρόνιο εργασιακό στρες όχι μόνο επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία, αλλά οδηγεί επίσης σε σημαντικά προβλήματα σωματικής υγείας και γνωστικές διαταραχές. Ωστόσο, η ενσωμάτωση στρατηγικών που ενισχύουν τη χαρά, την ελπίδα και την αισιοδοξία μπορεί να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις. Σύμφωνα με το Institute for Healthcare Improvement, έχει αποδειχθεί ότι η εστίαση στην αύξηση της χαράς στην εργασία και όχι απλώς στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης βελτιώνει την ικανοποίηση των εργαζομένων, μειώνει το άγχος και ενισχύει τη συνολική ευημερία, οδηγώντας σε χαμηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης και υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης.

Με την προληπτική αντιμετώπιση όσων εμποδίζουν την ικανοποίηση, τη σύνδεση και τον σκοπό, μπορούμε να μετατρέψουμε τους χώρους εργασίας μας σε χώρους που ξεχειλίζουν από χαρά και αισιοδοξία. Όταν βελτιώνετε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεστε για τον εαυτό σας, βελτιώνετε την ικανότητά σας να είστε πιο αποτελεσματικοί και παρόντες για τους άλλους. Ακολουθούν τέσσερις στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες για να επιστρατεύσουν χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία στην εργασιακή τους καθημερινότητα.

1. Βρείτε το γιατί σας.

Η σύνδεση με τον εαυτό σας απαιτεί πρώτα να αγκαλιάσετε την κινητήρια δύναμη πίσω από όλα όσα κάνετε - το γιατί σας.

Το Ikigai είναι μια ιαπωνική έννοια που μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως «λόγος ύπαρξης» ή ο πραγματικός σκοπός, η ικανοποίηση και η εκπλήρωση της ζωής σας. Η έννοια αυτή υποδηλώνει ότι μπορείτε να ανακαλύψετε το νόημα και την ικανοποίηση ευθυγραμμίζοντας τα πάθη, τα ταλέντα και τις αξίες σας, καθώς και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του κόσμου. Σε ένα επεισόδιο του podcast In the Arena, ο συγγραφέας του How to Ikigai Tim Tamashiro το περιγράφει ως «τα έμφυτα χαρίσματα που διαθέτετε, τα οποία μπορείτε φυσικά να μοιραστείτε με τους άλλους, φωτίζοντας και εμπλουτίζοντας έτσι τη ζωή τους».

Δοκιμάστε να βρείτε το δικό σας Ικιγκάι αναλογιζόμενοι αυτές τις ερωτήσεις από το Ικιγκάι: The Japanese Secret to a Long and Happy Life των Héctor García και Francesc Miralles:

Ποιες δραστηριότητες και ασχολίες σας φέρνουν χαρά και ενθουσιασμό; Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τι αγαπάτε (το πάθος σας).

Ποιες δεξιότητες και ταλέντα διαθέτετε για το γενικότερο καλό; Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε σε τι είστε καλοί (το κάλεσμά σας).

Πώς μπορείτε να αναγνωριστείτε και να ανταμειφθείτε για τη συνεισφορά σας στον κόσμο; Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε για τι μπορείτε να ανταμειφθείτε (το επάγγελμά σας).

Πώς μπορείτε να ασκήσετε θετικό αντίκτυπο στους άλλους και στον κόσμο γενικότερα; Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε τι χρειάζεται ο κόσμος (η αποστολή σας).

Αυτό που σας δίνει χαρά, αυτό στο οποίο είστε μοναδικά καλοί και αυτό που χρειάζεται ο κόσμος από εσάς είναι το καύσιμο που σας κρατάει σε εγρήγορση. Η ευθυγράμμιση της εργασίας σας με αυτά τα στοιχεία μπορεί να ανανεώσει το πάθος και τον σκοπό σας στον ρόλο σας. Για παράδειγμα, αν η καθοδήγηση άλλων σας φτιάχνει, πάρτε έναν καφέ και συζητήστε με ένα νεότερο μέλος της ομάδας. Είναι επιβράβευση για εσάς, χρήσιμο γι' αυτούς και ανεβάζει το ηθικό. Επιπλέον, κάνει τη δουλειά σας πιο διασκεδαστική. Ή, αν σας αρέσει να οργανώνετε κοινωνικές εκδηλώσεις, ξεκινήστε μια λίστα αναπαραγωγής της Παρασκευής όπου όλοι μοιράζονται το αγαπημένο τους τραγούδι. Είναι ένας απλός τρόπος για να δημιουργήσετε σχέσεις, να μεταδώσετε χαρά και να κάνετε την εβδομάδα εργασίας λίγο πιο ευχάριστη.

2. Αγκαλιάστε τη νοοτροπία του αρχάριου.

Η καθημερινότητα μπορεί μερικές φορές να μας κλείνει τα μάτια σε νέες δυνατότητες.

Θυμάστε την έξαρση του ενθουσιασμού όταν βρήκατε την πρώτη σας δουλειά ή πήρατε την τελευταία σας προαγωγή; Εκείνες οι πρώτες ημέρες ξεχείλιζαν από δυνατότητες και όλα έμοιαζαν εφικτά. Ο ενθουσιασμός από τις νέες σχέσεις, τα έργα και τις ευκαιρίες σας έκανε να περπατάτε στον αέρα.

Θυμάστε επίσης πότε αυτή η σπίθα έσβησε; Όταν οι καταστάσεις που κάποτε ήταν συναρπαστικές άρχισαν να μοιάζουν μπαγιάτικες; Μπορεί να ξεκίνησε όταν κάποιος παραιτήθηκε και έπρεπε να αναλάβετε το φόρτο εργασίας του χωρίς καμία αλλαγή στο μισθό ή στις προθεσμίες, με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε εξάντληση, μοναξιά και απογοήτευση. Μπορεί να αισθανθήκατε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα σωστά ή απογοητευτήκατε από το αφεντικό σας, την ομάδα ή τους συναδέλφους σας.

Είχατε εξαντληθεί.

Και δεν είστε μόνο εσείς που αισθάνεστε τον αντίκτυπο της μετάβασης από έναν φωτεινό αρχάριο σε έναν κουρασμένο, υπερφορτωμένο εργάτη. Το αισθάνονται και οι συνάδελφοί σας, οι άνθρωποι που διοικείτε, η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Ο Shunryu Suzuki, συγγραφέας του Zen Mind, Beginner's Mind, γράφει: «Στο μυαλό του αρχάριου υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά στο μυαλό του ειδικού υπάρχουν λίγες». Το να αγκαλιάζεις το μυαλό του αρχάριου, ή Shoshin από τον Βουδισμό Ζεν, σημαίνει να προσεγγίζεις τον κόσμο με το άνοιγμα και την περιέργεια ενός αρχάριου. Αυτή η νοοτροπία, απαλλαγμένη από γνώσεις και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διευρύνει την προοπτική και τις δυνατότητές μας και μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από το αίσθημα του κολλήματος ή της εξουθένωσης, καλλιεργώντας την αίσθηση του θαύματος, της προθυμίας για μάθηση και της περιέργειας.

Η ενθάρρυνση της ομάδας σας να προσεγγίζει τα καθήκοντα και τις προκλήσεις με νέα μάτια μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένες ευκαιρίες και να προωθήσει το άνοιγμα σε νέες. Μπορείτε να διαμορφώσετε αυτή τη νοοτροπία αναζητώντας ενεργά νέες προοπτικές και δείχνοντας περιέργεια για διαφορετικές προσεγγίσεις. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, αντί να επαναπαύεστε σε λύσεις του παρελθόντος, ρωτήστε τον εαυτό σας και την ομάδα σας: «Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό; Πώς θα μπορούσαμε να το δούμε διαφορετικά;» Βυθιστείτε σε συζητήσεις με τη στάση «πες μου περισσότερα» και παρακολουθήστε να δημιουργείτε πιο βαθιές, ουσιαστικές συνδέσεις. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο πυροδοτεί τη δημιουργικότητα και ενισχύει την κατανόηση του εαυτού σας και των άλλων, αλλά μειώνει επίσης την πίεση να έχετε όλες τις απαντήσεις.

3. Πασπαλίστε την ευγνωμοσύνη και τη χαρά σαν κομφετί.

Η ενεργή έκφραση ευγνωμοσύνης και η αναγνώριση της συνεισφοράς των άλλων μπορεί να ανεβάσει το ηθικό, να ενισχύσει τις σχέσεις και να δημιουργήσει μια υποστηρικτική ομαδική κουλτούρα. Έρευνα του Greater Good Science Center στο UC Berkeley δείχνει ότι η ευγνωμοσύνη στον εργασιακό χώρο οδηγεί σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση, βελτιωμένη ψυχική υγεία και ισχυρότερη συνοχή της ομάδας.

Ο συνάδελφός μου Maneesh Goyal εισήγαγε μια παράδοση «κομφετί» στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, μοιράζοντας προσωπικές φωτογραφίες και ανέκδοτα από περήφανες στιγμές και αποσπάσματα της ζωής εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων για να ενεργοποιήσει την αίθουσα και να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς. Εμπνευσμένοι από αυτό, σκεφτείτε κάποιον που σας βοήθησε ή έκανε κάτι αξιομνημόνευτο πρόσφατα. Πείτε «ευχαριστώ» με μια προσεγμένη χειρονομία που ξεχωρίζει. Γιορτάστε τις νίκες της ομάδας σας με σημειώματα, αναφωνήσεις στην αρχή των συνεδριάσεων ή μικρά δώρα εκτίμησης. Αυτές οι χειρονομίες ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν και τονώνουν το ηθικό.

Ενθαρρύνετε την ομάδα σας να κάνει το ίδιο. Μετατρέψτε το σε ένα διασκεδαστικό τελετουργικό να μοιράζεστε απροσδόκητες ή δημιουργικές αναγνωρίσεις κατά τη διάρκεια ομαδικών συναντήσεων ή ατομικών συναντήσεων. Ο εορτασμός μικρών νικών και πράξεων γενναιοδωρίας μπορεί να τους υπενθυμίσει τον θετικό αντίκτυπό τους, να ελαφρύνει τη διάθεση και να μειώσει το συνεχιζόμενο άγχος. Πασπαλίστε αυτές τις ευχάριστες στιγμές σε όλη τη διαδικασία εισαγωγής σας, αναδείξτε τις στον ιστότοπο καριέρας σας και εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να μετατρέψετε τον εργασιακό σας χώρο σε ένα πιο συνδεδεμένο και χαρούμενο περιβάλλον.

4. Τροφοδοτήστε τη χαρά σας.

Οι δύσκολες ημέρες είναι αναπόφευκτες. Όταν η εργασία σας μοιάζει συντριπτική, η διατήρηση ενός «φακέλου χαράς» στην επιφάνεια εργασίας σας, γεμάτου με θετικά σχόλια και αξέχαστες στιγμές, μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση και να σας υπενθυμίσει την αξία σας. Για παράδειγμα, φυλάω ως θησαυρό ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα από ένα μέλος της ομάδας που εκφράζει την εκτίμησή του για την υποστήριξή μου: «Ξέρω ότι υπερασπίζεστε εμάς, παρόλο που μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά το αισθανόμαστε». Αυτή η απλή πρακτική βοηθάει στον επαναπροσδιορισμό της εστίασής μου και τονώνει το ηθικό μου σε δύσκολες στιγμές.

Και πότε είπατε τελευταία φορά στον εαυτό σας «καλή δουλειά», «αξίζετε» ή «είναι εντάξει»; Χαλαρώστε την αυτοκριτική και δώστε στον εαυτό σας την ίδια ευγένεια και αναγνώριση που προσφέρετε στους άλλους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η θετική αυτο-ομιλία βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση. Ακριβώς όπως οι ολυμπιονίκες αθλητές που διαλογίζονται και ασχολούνται με θετικό προβληματισμό για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, έτσι και εσείς μπορείτε να επωφεληθείτε από μια θετική νοοτροπία. Με την εξάσκηση αυτή, θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας και θα είστε καλύτερα σε θέση να υποστηρίξετε την ομάδα σας με ενθουσιασμό και ενέργεια. Η χαρά είναι μεταδοτική - όταν την υποδεικνύετε εσείς, οι άλλοι θα σας ακολουθήσουν, δημιουργώντας έναν κύκλο θετικής ενίσχυσης.

Όταν χρειάζεστε μια ώθηση, ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιες πτυχές της δουλειάς μου μου δίνουν χαρά; Τι θα πρέπει να είναι αληθινό σχετικά με τον ρόλο μου για να μείνω εδώ για άλλα πέντε χρόνια; Πώς μπορώ να επηρεάσω θετικά την ομάδα μου και να δημιουργήσω ένα κυματιστό αποτέλεσμα; Αυτή η εστίαση μπορεί να μεταμορφώσει την εργασία σε έναν τόπο ελαφρότητας και σύνδεσης, αντισταθμίζοντας τη σκληρότητα του κόσμου και αναζωπυρώνοντας τη συλλογική σας σπίθα.

Η ενσωμάτωση της χαράς, της ελπίδας και της αισιοδοξίας στις ομάδες είναι κάτι περισσότερο από μια σύγχρονη εκδοχή της αυτοφροντίδας της διοίκησης- είναι μια ηγετική νοοτροπία. Καθώς εφαρμόζετε αυτές τις στρατηγικές, να θυμάστε ότι ο στόχος δεν είναι απλώς να επιβιώσετε τις πιο δύσκολες ημέρες - αλλά να κάνετε τη δουλειά σας ένα μέρος όπου εσείς και οι ομάδες σας μπορείτε να μοιραστείτε τη χαρά».

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.