Image
Loading

Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα

Κωστής Δανιηλίδης

Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Survey Digital Photovoltaics

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Ο Κωστής Δανιηλίδης, CEO της Survey Digital Photovoltaics, δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών από το 2006. Γεννημένος το 1973 έχει σπουδάσει Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε το διδακτορικό του από την ίδια Σχολή στην επιστήμη της Γεωπληροφορικής. Η ιδιαίτερη κλίση του στην πληροφορική φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. 

Το 1987 κατάφερε να πείσει τους γονείς του να τον εγγράψουν σε ένα κολλέγιο πληροφορικής, όπου και φοίτησε για δύο έτη, παράλληλα με την Γ΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου. Εκεί μυήθηκε στον κόσμο του ΙΤ και του προγραμματισμού σε μια πολύ πρώιμη εποχή για τον κλάδο. Αν και ήταν η πρώτη του επαφή με το αντικείμενο, με κάποιον τρόπο καταλάβαινε απολύτως πώς λειτουργούν και πώς προγραμματίζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 

Το γεγονός αυτό του έδωσε πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες σε καινοτόμα αντικείμενα, τις οποίες και αξιοποίησε στο έπακρο. Από το πρώτο έτος των σπουδών του εργάστηκε σε αρκετά πόστα σχετικά με την πληροφορική: από την A&M Architects ως προγραμματιστής, σχεδιαστής CAD και 3D και μηχανικός γεωπληροφορικής στις Marathon Data και Intergraph Hellas μέχρι εκπαιδευτής πληροφορικής σε διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών για εταιρίες σε θέματα hardware και συγγραφέας σε θέματα πληροφορικής.

 

Η πράσινη μετάβαση της χώρας μας είναι αναγκαια για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται ουσιαστική απλοποίηση και πραγματική επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλά και παροχή του κατάλληλου είδους κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των ιδιωτικών έργων ΑΠΕ ακόμη και χωρίς την ύπαρξη διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και offtakers

 

Το κοινό σημείο αναφοράς σε όλες τις δραστηριότητες του ήταν ότι αφορούσαν αντικείμενα ιδιαίτερα εξειδικευμένα για την κάθε εποχή, όπου οι ζητούμενες υπηρεσίες ήταν δυσεύρετες. 

Σε ηλικία μόλος είκοσι εννιά ετών του έγινε πρόταση να αναλάβει να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης μελετητικής ομάδας στην Πλανητική, ώστε να φέρει εις πέρας οκτώ μελέτες Κτηματογράφησης. Ήταν το βάπτισμα του πυρός του ως Manager και ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο και καθήκον, το οποίο, όμως, εξελίχθηκε επιτυχώς. Μέσα του, όμως, υπήρχε μια ανησυχία να ερευνήσει κι άλλα πεδία. Έτσι, το 2007 εργάστηκε στην Dimand, ως εμπορικός υπεύθυνος σε θέματα real estate με πελάτη την ΑLDI super markets. 

Ούτε το real estate κατάφερε να τον κερδίσει. Στη συνέχεια, αφηγείται την εξής ιστορία «Έστειλα το βιογραφικό μου σε έναν recruiter, ώστε να το προωθήσει στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Σε εκείνο, λοιπόν, το interview, το οποίο κράτησε μόλις λίγα λεπτά της ώρας, μου είπαν πως δεν πρόκειται να προωθήσουν το βιογραφικό μου σε καμία εταιρία. Ο λόγος ήταν απλός και ξεκάθαρος: έπρεπε να δουλεύω για τον εαυτό μου. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που μπήκε σοβαρά στο μυαλό μου η ιδέα να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση». 

Η ιδέα είχε ήδη μπει στο μυαλό του και ανέμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να την υλοποιήσει σε ένα αντικείμενο που θα τον ενδιέφερε. «Όταν το 2006 ενημερώθηκα για τον νόμο Σιούφα για τα φωτοβολταϊκά, η ιδέα με συνεπήρε. Διάβασα την νομοθεσία και είδα την διαδικασία που απαιτείται για την πλήρη αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

Για ακόμη μια φορά είχα μπροστά μου μια τελείως καινούργια αγορά, όπως ακριβώς και με την αγορά της πληροφορικής στις αρχές του 1990. Ως μηχανικός, η διαδικασία αδειοδότησης μου ήταν απολύτως γνώριμη, έτσι λοιπόν ίδρυσα μια εταιρεία ειδικού σκοπού για να αδειοδοτήσω και να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100kW ως επενδυτής.

Ο αριθμός πρωτοκόλλου που πήρα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την κατάθεση φακέλου για το φωτοβολταϊκό έργο ήταν μονοψήφιος! Αυτό έγινε γρήγορα γνωστό, οπότε άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα για να αδειοδοτήσω αντίστοιχα έργα και για τρίτους.

Πολύ γρήγορα βρέθηκα να αναπτύσσω ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ανά την Ελλάδα, παρέχοντας το σύνολο της αδειοδότησης ως μελετητής σε επενδυτές του κλάδου».

Όλη η αρχική εκείνη δραστηριότητα αδειοδότησης για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών από το 2006 «έτρεξε» από την Survey Digital E.E., η οποία ιδρύθηκε τότε ακριβώς για τον σκοπό αυτό. Το όνομα ήταν φόρος τιμής στην μέχρι τότε πορεία του Κωστή Δανιηλίδη. Του θύμισε το επιστημονικό του υπόβαθρο και την μεγάλη του κλίση στο ΙΤ. 

Από το 2009 και μετά ξεκίνησε την αποκλειστική του δραστηριότητα με τα φωτοβολταϊκά ως επιχειρηματίας. Ίδρυσε την Survey Digital Ε.Π.Ε., η οποία ήταν ένας συνεταιρισμός τριών φυσικών προσώπων. Η εταιρία δραστηριοποιήθηκε ως αντιπρόσωπος εξοπλισμού κεντρικών φωτοβολταϊκών αντιστροφέων στα Βαλκάνια της αμερικανικής εταιρείας Satcon, αλλά και ως developper ενός πολύ μεγάλου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και ΗΠΑ. Σε διάστημα μόνο τρεισήμισι ετών πραγματοποίησε έναν εντυπωσιακό κύκλο εργασιών που ανήλθε στα είκοσι έξι εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα, ολοκλήρωσε την πορεία της, καθώς τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα έφτασαν τον στόχο που είχε τεθεί για το 2020, μόλις από το 2012. 

Τότε ξεκίνησε η διαδρομή της σημερινής Survey Digital Photovoltaics Μονοπρόσωπη Α.Ε. 

Ο Κωστής Δανιηλίδης στην εταιρία αυτή βρήκε αυτό για το οποίο πάντα προοριζόταν, το μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσει: «να δημιουργήσω και να εξελίξω την Survey Digital Photovoltaics, μια μονοπρόσωπη εταιρεία στην οποία έχω τον απόλυτο βαθμό ελευθερίας κινήσεων και αποφάσεων και η οποία απαρτίζεται από μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων», λέει.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Ειδικά στο ξεκίνημά της, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η εταιρία έπρεπε να βαδίσει έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο. Σε πρώτη φάση ήταν η επαγγελματική επιβίωση, δεδομένου ότι μετά το 2012 δεν γίνονταν πλέον νέα έργα στην Ελλάδα και το development και η κατασκευή έργων είχαν φτάσει σε ένα τέλμα. Ωστόσο, ο Κωστής Δανιηλίδης είδε μια ευκαιρία στην αγορά των φωτοβολταϊκών «Είδα ότι στα φωτοβολταϊκά υπάρχει πάντα η ανάγκη ενός καλού «μάστορα». 

Ως εκ τούτου, ο μηχανισμός της after sales υποστήριξης των κεντρικών αντιστροφέων Satcon, εξελίχθηκε σε κύρια μας δραστηριότητα. Αυτό το επεκτείναμε και για άλλους κατασκευαστές αντιστροφέων, ώστε σύντομα να γίνουμε ένας εξειδικευμένος τεχνικός αντιπρόσωπος διαφόρων οίκων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και ένας πολύ δυνατός εργολάβος λειτουργίας και συντήρησης φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων».

Η Survey Digital Photovoltaics αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς συμβαλλόμενη με τα μεγαθήρια της αγοράς, αλλά στο μυαλό του Κωστή Δανιηλίδη υπήρχε πάντα η προσμονή του restart της κατασκευαστικής του ιδιότητας, και φυσικά και του development. Αυτό αργούσε να έρθει στην Ελλάδα, καθώς τα μνημόνια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Το 2016 και το 2017, λοιπόν, η Survey Digital Photovoltaics έκανε το τολμηρό βήμα και ανέλαβε να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 

Η πρόκληση ήταν τεράστια, αλλά χάρη στην τεχνική επάρκεια και κυρίως το χαρακτήρα των συνεργατών της εταιρίας, η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία. Η Survey Digital Photovoltaics έγινε ακόμη πιο γνωστή στην ευρύτερη αγορά της Ευρώπης. Από τότε και μετά τα μέσα του 2018, όταν έγινε και ουσιαστικά το restart στην οικονομία, τα τηλέφωνα άρχισαν και πάλι να χτυπάνε. 

Στη καθοριστική καμπή αυτή για την ανάπτυξη της Survey Digital ο Κωστής Δανιηλίδης αποφάσισε να θέσει νέους, πιο ισχυρούς και πιο ουσιαστικούς στόχους. η Survey Digital Photovoltaics να αναπτύξει και να κατασκευάσει έναν πολύ σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, ώστε να συνεισφέρει ενεργά και καθοριστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, προσφέροντας ταυτόχρονα φθηνή και καθαρή ενέργεια στις κοινωνίες των ανθρώπων. 

Το όραμα του Κωστή Δανιηλίδη έχει λάβει σάρκα και οστά πλέον. Η Survey Digital Photovoltaics αποτελεί μια αναγνωρισμένη εταιρία ανάπτυξης, σχεδίασης, προμήθειας, κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και σωρευτικής εκπροσώπησης για φωτοβολταϊκά πάρκα βιομηχανικής κλίμακας. Ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας φωτοβολταϊκής επένδυσης, με την λογική της υπηρεσίας «μιας στάσης». Το σύνολο των φοροτεχνικών, νομικών, αδειοδοτικών, τεχνικών αλλά και real estate υπηρεσιών, προσφέρονται από τα στελέχη της εταιρίας εσωτερικά.

 Διαθέτει ήδη υπογεγραμμένες συνεργασίες για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός ιδιόκτητου χαρτοφυλακίου 600+MW Φ/Β έργων στην Ελλάδα. Στα έργα αυτά, η Survey Digital Photovoltaics συμμετέχει ως βασικός μέτοχος, δηλαδή ως επενδυτής-ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας. Παράλληλα, απευθύνεται και σε τρίτους επενδυτές-ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας, στην παροχή υπηρεσιών EPC, O&M και ΦΟΣΕ, αποτελώντας μια αξιόπιστη-bankable επιλογή εργολάβου κατασκευής, συντήρησης και σωρευτικής εκπροσώπησης.

Ο Κωστής Δανιηλίδης γνωρίζει καλά το χώρο της ενέργειας και θεωρεί ότι η πράσινη μετάβαση της χώρας μας είναι αναγκαία, ειδικά μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις με την Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις. «Η άποψή μου είναι ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται ουσιαστική απλοποίηση και πραγματική επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, αλλά και παροχή του κατάλληλου είδους κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή των ιδιωτικών έργων ΑΠΕ, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και offtakers», λέει.

Εξηγεί δε με απλά λόγια τι συμβαίνει στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό και γιατί έχουν εκτοξευθεί οι τιμές της ενέργειας «Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως το φυσικό αέριο δεν θα είναι για πάντα. Ναι μεν προ δεκαετίας ήταν μια πολύ φθηνή πηγή ηλεκτροπαραγωγής, αλλά από τον Οκτώβριο του 2021, έχει γίνει πλέον πολύ ακριβή. 

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ανέβει ήδη πριν την έναρξη του πολέμου. Ο λόγος ήταν διπλός: αφ’ ενός η περιορισμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου (η Κίνα πλέον απορροφούσε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στην post Covid εποχή), και αφ’ ετέρου της εκτόξευσης του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων λόγω της κλιματικής κρίσης (πλέον στα €100/τόνο). Οι εναλλακτικές που έχουμε στα χέρια μας είναι ήδη αποφασισμένες, οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Πέρα από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική κρίση, η οποία δυστυχώς εντείνεται έτος με το έτος».

Ο Κωστής Δανιηλίδης φροντίζει πάντα να ισορροπεί τον ημερήσιο χρόνο του μεταξύ εργασίας, προσωπικών-οικογενειακών στιγμών και διαλογισμού-χόμπι. Ως εκ τούτου, έχει επιλέξει να μην εργάζεται για πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, κάτι που τα τελευταία χρόνια το έχει καταφέρει λόγω της εξαιρετικής ομάδας συνεργατών του. Η ζωή του ορίζεται από το εξής τρίπτυχο: «Ό,τι φοβίζει το μάτι, να μην φοβίζει το χέρι», «Μην αφήνεις αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα για μετά» και «Αποτυχία είναι μόνο το να τα παρατήσεις».

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.