Image
Loading

O Λαυρέντης Λαυρεντιάδης οριστικά αθώος

BUSINESS

Με αφορμή την πρόσφατη οριστική αθώωση του επιχειρηματία Λαυρεντη Λαυρεντιάδη ας θυμηθούμε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει εκείνη την εποχή το μακρινό 2008, τότε που όλα φαίνονταν ανέφελα λίγο διάστημα πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες του δικαστικές περιπέτειες που τα ανέτρεψαν όλα, στο περιοδικό “Player”

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Με αφορμή την πρόσφατη οριστική αθώωση του επιχειρηματία Λαυρεντη Λαυρεντιάδη ας θυμηθούμε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει εκείνη την εποχή το μακρινό 2008, τότε που όλα φαίνονταν ανέφελα λίγο διάστημα πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες του δικαστικές περιπέτειες που τα ανέτρεψαν όλα, στο περιοδικό «Player»:
 
 Το 2007 ήταν σίγουρα η χρονιά του. Με τη δημιουργία της Alapis, ο όμιλος Λαυρεντιάδη τον χρόνο που πέρασε εκτοξεύτηκε στα ύψη, φθάνοντας να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κλάδο του διεθνώς.

«Η Alapis είναι μία μεγάλη μας επιτυχία», σημειώνει. «Είναι ο σημαντικότερος πυλώνας του Ομίλου μας και η μεγαλύτερη εταιρεία μας στο κομμάτι του health care σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Πιστεύουμε ότι σε 2-3 χρόνια, η εταιρεία θα γίνει παγκόσμια δύναμη, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως στον τομέα της. Σήμερα έχουμε δημιουργήσει έναν όμιλο  με δραστηριότητα σε 14 χώρες. Είμαστε market leaders όπου δραστηριοποιούμαστε, ενώ οι συνολικές μας πωλήσεις φέτος θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ».

Πώς θα χαρακτήριζε επομένως ο κ. Λαυρεντιάδης μία χρονιά όπως το 2007;

«Εξαιρετικό, πετυχημένο, απρόβλεπτα θετικό», απαντά χωρίς δισταγμό. «Είναι αλήθεια», συνεχίζει, «ότι δεν περιμέναμε μία τόσο καλή χρονιά, αλλά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι συγκυρίες. Π.χ. η είσοδός μας στην αγορά του φαρμάκου, μας έδωσε πολλαπλάσιες προοπτικές σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει».

«Άρα, το αποκαλούμενο τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης δεν φαίνεται να σας ανησυχεί;», τον ρωτάμε. «Ακούστε, δυστυχώς ή ευτυχώς στην παγκοσμιοποίηση δεν επιβιώνουν μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, γιατί δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές απέναντι σε επιχειρήσεις-μεγαθήρια», τονίζει. «Στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες μόνο όταν έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 500 εκατ. ευρώ και έχουν προοπτικές ανάπτυξης για πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν οι πωλήσεις σου δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, δεν μπορείς να μπεις ούτε καν σε επίπεδο αξιολόγησης. Εμείς είμαστε ένας όμιλος που έχει ευρωπαϊκά μεγέθη και μπορεί να σταθεί άνετα σε παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Έχουμε leading position σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης  και ένα δυνατό mix συνεργασιών με παγκόσμιους παίκτες, άρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία για πολλά χρόνια ακόμα».

GREEN ECONOMY

Η τελευταία μεγάλη τάση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι είναι η πράσινη οικονομία. Ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες ευαισθητοποιούνται απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την αρνητική τους επίδραση σ’ αυτό. Η στάση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και κατ’ επέκταση του ομίλου που διευθύνει, στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη.

«Όλοι μας δουλεύουμε για μία καλύτερη ζωή. Είμαστε ό,τι τρώμε και ό,τι αναπνέουμε, άρα το περιβάλλον πρέπει να είναι για όλους πρώτη προτεραιότητα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα standards ζωής και η ποιότητα ζωής είναι πολύ υψηλά. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία περιοχή όπου ο environmental παράγοντας είναι πολύ αναπτυγμένος και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Εμείς ως χώρα μπορεί κάποιες φορές να αργούμε -λόγω ειδικών οικονομικών λόγων- να ακολουθούμε τα ευρωπαϊκά standards, αλλά πολλές επιχειρήσεις που είναι ηγέτες στον χώρο τους έχουν καθήκον, ως μέρος της ίδιας τους της υπόστασης να προστατεύουν το περιβάλλον, γιατί απλά αν δεν το κάνουν είναι αδύνατο να προχωρήσουν. Εμείς από τότε που ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με παγκόσμιους παίκτες, τηρούσαμε τα environmental standards. Ήταν και θέμα προσωπικής επιλογής και συνείδησης. Όταν σέβεσαι το περιβάλλον, σέβεσαι τον εαυτό σου, τους υπαλλήλους σου και οτιδήποτε σε οδηγεί στην επιτυχία».

«Είναι γεγονός», συνεχίζει, «ότι όταν πριν από μερικά χρόνια η Νεοχημική ξεκίνησε να κατασκευάζει τα πιο σύγχρονα εργοστάσια, ξοδεύοντας τεράστια ποσά –πολύ περισσότερα από αυτά που ξοδεύουν στην Ελλάδα- συνάντησε την αποδοκιμασία πολλών καθώς τέτοιες κινήσεις θεωρήθηκαν υπερβολικές για τα ελληνικά δεδομένα. Το 1997 που κάναμε αυτές τις επενδύσεις όλοι πίστευαν ότι είμαστε από άλλον πλανήτη, γιατί κάναμε κάτι που θα είχε ισχύ μετά από χρόνια. Τώρα έχουμε τη χαρά να διαθέτουμε τα καλύτερα εργοστάσια στην Ευρώπη και από τα καλύτερα εργοστάσια στον κόσμο από άποψη ποιότητας, αλλά και από άποψη περιβαλλοντικής προστασίας». 

Έχουν όμως και οι υπόλοιποι Έλληνες επιχειρηματίες οικολογική συνείδηση;

«Η πλειοψηφία του υγιούς επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα έχει οικολογική συνείδηση. Όταν θέλεις να επιβιώσεις και να εξελιχθείς, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Είναι θέμα και σωστής λειτουργίας της επιχείρησής σου, καθώς πρέπει να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός. Πολλοί τομείς έκλεισαν λόγω παγκοσμιοποίησης, γιατί δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να μην τηρούν κάποια standards λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αλλά γενικότερα οι επιχειρήσεις έχουν συνείδηση. Το δυσάρεστο είναι ότι πολλές φορές στην Ελλάδα κρατάμε στη ζωή μονάδες που στην ουσία είναι νεκρές και αυτό βλάπτει το περιβάλλον. Οτιδήποτε νεκρό δεν μπορεί να αναστηθεί».

ΕΒΙΚ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Για τον κ. Λαυρεντιάδη η αξιοπιστία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, ιδίως όσον αφορά στα τρόφιμα. Ωστόσο, όταν αυτή εξασφαλιστεί, ρίχνει ανεπιφύλακτα «ψήφο εμπιστοσύνης» στα βιολογικά προϊόντα. 

«Τα βιολογικά είναι τα μόνα απόλυτα ασφαλή τρόφιμα», επιμένει. «Προστατεύουν την υγεία του καταναλωτή, κρατάνε τις ισορροπίες και εξασφαλίζουν πρόσβαση στη σωστή διατροφή για όλους. Όμως είναι απαραίτητο να έχουν πιστοποίηση. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι λιγότερο από το 20% των καταστημάτων που υπάρχουν σήμερα είναι πιστοποιημένα. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα απάτης και έχει τραυματιστεί το αίσθημα του απλού καταναλωτή. Ωστόσο μέσω των συνεχών ελέγχων αυτή η εμπιστοσύνη, αποκαθίσταται».

Όσον αφορά στις υψηλές τιμές των βιολογικών προϊόντων, ο κ. Λαυρεντιάδης είναι κατηγορηματικός. «Οι ακριβές τιμές είναι μύθος. Ο Έλληνας συνήθως αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος τους να πετιέται στα σκουπίδια. Αν όλοι μας κάνουμε σωστή διαχείριση και κατανάλωση των προϊόντων που αγοράζουμε, μπορούμε να εξαλείψουμε την πολύ μικρή διαφορά τιμής».

«Είναι όμως όλα τα βιολογικά προϊόντα σωστά;» ρωτάμε. «Οπουδήποτε υπάρχουν βιολογικά τρόφιμα, είναι σωστά. Αν δεν είναι, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί», απαντά με σιγουριά. «Εμείς διαθέτουμε συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων βιολογικών προϊόντων με την επωνυμία ‘ΕΒΙΚ’, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα και ήδη αριθμεί 14 καταστήματα στην Αττική».

2008 ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ…

Το κομμάτι του human health είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ομίλου για τη χρονιά που έρχεται. Τεράστια σημασία δίνεται και στη λειτουργία μονάδων που έχει αγοράσει η Νεοχημική στη Σερβία, καθώς και στο κομμάτι της ανάπτυξης σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Βόρειος Αφρική και η Μέση Ανατολή. «Για μας είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση να συνεργαστούμε με παγκόσμιους παίκτες, να συνεχίσουμε  να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες που μας δίνονται και να έχουμε την πολυτέλεια να αντιδρούμε γρήγορα και να κάνουμε πετυχημένα turnarounds», επισημαίνει ο κ. Λαυρεντιάδης.

Επόμενο «στοίχημά» του; Η ναυτιλία. Και αν κρίνουμε από την έκβαση προηγούμενων «στοιχημάτων» του όπως η Νεοχημική, η Alapis κ.ά., η επιτυχία είναι σχεδόν δεδομένη.

 «O χώρος της ναυτιλίας δεν έχει όριο, είναι αναγκαστικά ένας παγκόσμιος τομέας. Για μας αποτελεί πρόκληση να μπούμε σε αυτό το κομμάτι», μας απαντά με ευθύτητα. «Όσον αφορά στον τομέα των χημικών πλοίων, είναι αλήθεια ότι υπολείπεται πολύ της υπόλοιπης ναυτιλίας και είναι ένας κλειστός χώρος. Εμείς έχουμε κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να εισέλθουμε σ’ αυτόν, γιατί διακρίνουμε μεγάλες προοπτικές. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι συνεργάτες μας διακινούν μεγάλο ποσοστό των προϊόντων τους στη Μεσόγειο διά θαλάσσης, άρα με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν περισσότερο». 

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η παγκόσμια οικονομία συνεχώς μεταλλάσσεται, οι ισορροπίες ανατρέπονται και ο τυφώνας «παγκοσμιοποίηση» ακυρώνει τα όρια των τοπικών αγορών. Αυτό δίνει τεράστια δυναμική στους μεγάλους παίκτες, αλλά κάνει πιο ευάλωτες τις μικρές επιχειρήσεις. Σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Λαυρεντιάδη, Κίνα και Ινδία δεσπόζουν ως οι αδιαμφισβήτητοι νέοι ηγέτες. «Η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας κινείται κατά κύριο λόγο από την Κίνα και την Ινδία», τονίζει. «Μάλιστα η Κίνα ξεκινά και η ίδια να γίνεται ένας μεγάλος καταναλωτής και αυτό σίγουρα θ’ αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικών πόρων. Ειδικά η πρώτη έχει αρχίσει να αποκτά την παλιά της αίγλη και αναδύεται ξανά ως οικονομική υπερδύναμη. Αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς η Ρωσία είναι ένας πολύ μεγάλος  εταίρος για εμάς, αν αναλογιστούμε ότι χρειάζεται τρόπο πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη. Και αν σ’ αυτό συμπεριλάβουμε το κοινό θρήσκευμα και την κοινή ιστορία, στην ουσία διαπιστώνουμε πόσο θετική εξέλιξη μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για τη χώρα μας». 

Πάντως, σύμφωνα με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η Νεοχημική, λειτουργώντας για 60 πολυεθνικές έχει το πλεονέκτημα να παρακολουθεί από κοντά τις μεγάλες αλλαγές και αυτό είναι η μεγάλη της δύναμη. Η έγκαιρη, δηλαδή ενημέρωση που της δίνει το αβαντάζ να λειτουργεί πριν από τους άλλους.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδύσεις της Ελλάδος στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες από τις επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα. Ο κ. Λαυρεντιάδης καταθέτει την άποψή του και γι’ αυτό.

«Αυτό που έχει να πουλήσει η χώρα μας είναι θάλασσα και ήλιος. Η ελληνική ναυτιλία είναι η κορυφαία δύναμη στον κόσμο και αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές επενδύσεις στους τομείς του real estate και του τουρισμού. Επίσης σε χρηματοοικονομικό επίπεδο αρχίζουμε να βελτιωνόμαστε, ενώ είμαστε δυνατοί στη μεταλλουργία και στα τσιμέντα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μία πολύ μικρή αγορά και, στη βιομηχανία το local market είναι αυτό που σου δίνει δύναμη. Μην ξεχνάμε και τη γεωγραφική μας θέση. Το γεγονός ότι είμαστε σαν μεγάλο νησί αναγκαστικά μας ‘απομονώνει’ από τις υπόλοιπες χώρες».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαυρεντιάδη, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως ηγέτη των Βαλκανίων και ως περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και να συνεχίσει να επενδύει στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

«Στόχος μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή», τονίζει ο κ. Λαυρεντιάδης. «Πολλοί Ρώσοι επενδύουν στην ελληνική αγορά και οι Άραβες νιώθουν πολύ φιλικά απέναντί μας. Οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι λίγο ‘μεταφυσικοί’, μπορούμε να είμαστε φίλοι με τον οποιονδήποτε και δεν βλέπουμε κανέναν ανταγωνιστικά. Είμαστε πολύ μικροί για κάτι τέτοιο. Στην ουσία αυτό που θέλουμε είναι να περνάμε καλά». 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης τον αφιερώνει στην οικογένειά του. Ξεχωριστή θέση στη ζωή του ωστόσο έχει και η τέχνη, η οποία τον αγγίζει ιδιαίτερα.

«Η τέχνη με κάνει να ξεφεύγω και να ταξιδεύω, χωρίς να ταξιδεύω σωματικά. Με γεμίζει, οξυγονώνω τον εγκέφαλό μου, μου δίνει τη δυνατότητα να μηδενίσω το ‘κοντέρ’ και να συνεχίζω», λέει χαρακτηριστικά.

«Η ζωγραφική και η γλυπτική είναι η αδυναμία του, με τις οποίες έχει πολύ στενή σχέση. Προς το παρόν απλά τις παρακολουθεί, αλλά «μετά τα 50 μου έχω σκοπό να ασχοληθώ και ο ίδιος. Δεν το κάνω τώρα γιατί φοβάμαι μην παρασυρθώ. Μην ξεχνάμε ότι στο επιχειρείν έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε».

Το επιχειρείν ο κ. Λαυρεντιάδης το μεταφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής του, αλλά δεν παραπονιέται καθόλου. «Βγαίνω  πολύ συχνά έξω με τους συνεργάτες μου από το εξωτερικό. Πολλές φορές 3 και 4 φορές τη μέρα. Μου αρέσει το καλό φαγητό και οι ξένοι απολαμβάνουν την ελληνική κουζίνα και το εξαιρετικό ελληνικό κρασί. Κάνω ό,τι μπορώ για να νιώσουν ότι πέρασαν μεν μία μέρα εργασίας, η οποία όμως άξιζε».

Ειδικά το ελληνικό κρασί βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του. «Μου αρέσει να απολαμβάνω το κρασί. Η ελληνική γη είναι πραγματικά ευλογημένη. Οι ξένοι πολύ συχνά  ζητάνε να πάρουν το ελληνικό κρασί μαζί τους και αυτό με κάνει ευτυχή καθώς είναι άνθρωποι  με πολύ υψηλό επίπεδο».

Τέλος, αν κάτι χαρακτηρίζει τα θέλω και τις επιλογές του κ. Λαυρεντιάδη, αυτό είναι η ποιότητα που εξασφαλίζει μία καλή ζωή, ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτό. «Θέλω πάντα ό,τι καλύτερο. Και στη ζωή μου και στο επιχειρείν, στόχος παραμένει πάντα η ποιότητα…».

ΠΕΡΙ… ALAPIS

Ο Όμιλος Alapis δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Veterin ΑΒΕΕ, Lamda Detergent ΑΒΕΕ, ΕΒΙΚ ΑΕ και Elpharma ΑΕΒΕ. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων, κτηνιατρικών φαρμά

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.