Image
Loading

«Λειτουργική τελειότητα: Αν δεν υπάρχει, θα τη δημιουργήσουμε εμείς»

Στέφανος Θεοδωρίδης

Συνέντευξη του διευθύνωντος συμβούλου της εταιρείας Diageo της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης που δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα Stories of Business Success του 2007

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Ήταν ακόμη έφηβος όταν η ίδια η ζωή τον ανάγκασε να αναλάβει μια για πάντα την ευθύνη για τον εαυτό του. Πεισματάρης, με αρχές, θέληση και σκληρή δουλειά, κατάφερε να πετύχει τους υψηλούς στόχους του και να αναγνωριστεί ως ένας από τους ιδανικότερους σύγχρονους μάνατζερ.

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Diageo της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, ενός κολοσσού στα premium αλκοολούχα ποτά, γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια μεσοαστική οικογένεια, όταν υπήρχαν ακόμα αυλές και το άρωμα των λεμονιών τριγύρω. Νιώθει πολύ τυχερός και περήφανος για τους γονείς του και τους είναι ευγνώμων για αυτό που είναι σήμερα: "Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με αρχές και αξίες.

Μου έμαθαν να σκέφτομαι και να πιστεύω ότι μόνο με σκληρή δουλειά μπορώ να κατακτήσω τα πράγματα. Για να έχει αξία η ζωή πρέπει να είναι αποτέλεσμα κατάκτησης. Έμαθα όταν ήμουν ακόμα πολύ μικρός να θέτω στόχους και να οργανώνω τον τρόπο με τον οποίο θα τους έκανα πραγματικότητα". Ο Στέφανος ήταν επιμελής μαθητής και οι συμμαθητές του και το σχολικό περιβάλλον πίστευαν σε αυτόν. Αυτό ήταν που τον ώθησε να συνεχίσει την προσπάθεια και να βελτιώνεται συνεχώς.

Το μεγάλο πλήγμα στη ζωή του ήρθε πολύ νωρίς, όταν σε ηλικία 12 ετών έχασε τον πατέρα του - έναν ισχυρό και χαρισματικό άνθρωπο, η παρουσία του οποίου σημάδεψε τον χαρακτήρα του Στέφανου. Τότε συνειδητοποίησε ότι ήταν μόνος του και υπεύθυνος για την πορεία του στη ζωή για πάντα. Έπρεπε, λοιπόν, να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και να αναδείξει τις δικές του ικανότητες.

Ο νεαρός Στέφανος εφάρμοζε τον εαυτό του με σοβαρότητα σε ό,τι έκανε, αλλά αυτό δεν του επέτρεπε να χαλαρώνει εύκολα. Κατάφερνε να κάνει πραγματικότητα ό,τι αναλάμβανε ή επιδίωκε, και φυσικά αυτό αποτελούσε πηγή ικανοποίησης. "Όταν κάποιος έχει μεγάλη επιθυμία για κάτι στη ζωή και πιστεύει πραγματικά σε αυτό, τότε πετυχαίνει. Το σημείο κλειδί είναι η διαφορά μεταξύ της πραγματικής θέλησης και της πίστης, από τη μία πλευρά, και των απλών επιθυμιών και ευχών, από την άλλη. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη, αλλά ποιος την επιθυμεί πραγματικά και είναι διατεθειμένος να καταβάλει την απαραίτητη προσπάθεια, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτή, προκειμένου να πετύχει;".

Θυμάται με νοσταλγία το πρώτο του ταξίδι προς τη Δύση, στη Γαλλία, όταν ήταν ακόμη έφηβος. Ήταν ένα ταξίδι που η μητέρα του τον ενθάρρυνε να κάνει και αποτέλεσε την αφορμή για να του ανοίξουν νέοι ορίζοντες. "Συνειδητοποίησα τις εκπληκτικές και απεριόριστες δυνατότητες αυτού του κόσμου. Αποχωρίστηκα τη γειτονιά και τους φίλους μου. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία ζωής. Τότε κατάλαβα πόσο καλό είναι να μεγαλώνεις, να αποκτάς νέες αντιλήψεις και να εξελίσσεσαι".

Εργασία και σπουδές

Ενώ ήταν ακόμη στο λύκειο, ο Στέφανος Θεοδωρίδης κέρδιζε το χαρτζιλίκι του δίνοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε μικρότερα παιδιά. "Δούλευα και διάβαζα σε όλη μου τη ζωή", λέει χαρακτηριστικά. Συνεχίζει να το κάνει αυτό, να εργάζεται και να μαθαίνει, μέχρι σήμερα. "Όσο περισσότερα μαθαίνεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις και ότι πρέπει να μάθεις", λέει με βεβαιότητα.

Η φοίτηση στο κολέγιο έφερε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Κέρδισε την είσοδό του στη σχολή Μαθηματικών με άριστους βαθμούς, έχοντας επιλέξει αυτόν τον κλάδο για τις ευκαιρίες εργασίας που θα μπορούσε να δώσει στο μέλλον. Σπούδασε κάνοντας παράλληλα διάφορες άλλες δουλειές: ιδιαίτερα μαθήματα, πώληση ασφαλειών ζωής, επίβλεψη οικοδομικών έργων, μετάφραση για περιοδικά. "Εκείνες οι μέρες ήταν διασκεδαστικές. Γνώριζα ανθρώπους, δοκίμαζα τις ικανότητές μου, μάθαινα και περνούσα καλά", θυμάται σήμερα.

Όλες αυτές οι εμπειρίες τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν γραφτό να γίνει ένας συνηθισμένος καθηγητής μαθηματικών. "Ό,τι σχετιζόταν με την επιχειρηματική δραστηριότητα με γοήτευε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ήξερα τότε ποιον δρόμο θα ακολουθούσα, ποιος θα ήταν ο προσανατολισμός μου", εξηγεί. Αποφοίτησε εγκαίρως, στη συνέχεια έκανε την εθνική του θητεία και, σε ηλικία 23 ετών, ξεκίνησε καριέρα στο μάρκετινγκ και την έρευνα αγοράς. 

Παράλληλα, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Κάποια στιγμή, ίδρυσε μια εταιρεία συμβούλων σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού και, παράλληλα, δίδαξε στο Institute of Management & Information Technology. Κατά τη διάρκεια μερικών ετών, ο Στέφανος αξιοποίησε κάθε ευκαιρία για να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο των επιχειρήσεων. Κάθε βήμα και επιλογή που έκανε πρόσθετε στις γνώσεις και τις ικανότητές του, μέχρι που έφτασε στο πρώτο μεγάλο σημείο καμπής στην καριέρα του - την εταιρεία Μπουτάρης.

Ιστορία υψηλών επιδόσεων

Από το 1990, ο Στέφανος Θεοδωρίδης βρίσκεται στην ηγετική ομάδα της εταιρείας, όπου έχει καταγράψει μια εκπληκτική ιστορία προσωπικής και επιχειρηματικής επιτυχίας. Διευθυντής πωλήσεων για τη νότια Ελλάδα, γενικός διευθυντής πωλήσεων, εμπορικός διευθυντής και, από το 1996, σε ηλικία 36 ετών, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ποτών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η εταιρεία μετατράπηκε κυριολεκτικά σε έναν κορυφαίο εμπορικό οργανισμό και κατέκτησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πελατών στην αγορά ποτών και αναψυκτικών. 

Παράλληλα, η εταιρεία δημιούργησε την καλύτερη ομάδα πωλήσεων παγκοσμίως του τότε ομίλου United Distillers, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της MEMRB, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της. "Είχα στη διάθεσή μου μια σειρά από καταπληκτικές μάρκες που αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για μένα εκείνα τα χρόνια. Ήθελα αυτές οι μάρκες να πωλούνται από την καλύτερη ομάδα πωλήσεων στον κόσμο", λέει με υπερηφάνεια ο Θεοδωρίδης. 

Έκτοτε, η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς, με διψήφιο ρυθμό σχεδόν κάθε χρόνο, έχοντας τριπλασιάσει το μέγεθός της και τετραπλασιάσει τα κέρδη της, και παραμένοντας σταθερά ανάμεσα στις πέντε πιο κερδοφόρες θυγατρικές του ομίλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης, η Johnnie Walker καθιερώθηκε ως η κορυφαία μάρκα ουίσκι στη χώρα αυτή και η Ελλάδα έγινε η μεγαλύτερη αγορά για την Johnnie Walker Red Label παγκοσμίως.

Η καινοτομία είχε γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της εταιρείας, και μοναδικές ιστορίες επιτυχίας, όπως το Gordon's Space, προστέθηκαν στο θρυλικό -πλέον- ιστορικό επιδόσεων. Εν τω μεταξύ, μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων, τόσο στον εγχώριο χώρο όσο και διεθνώς, οδήγησε στη δημιουργία της Diageo, του σημερινού παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα των premium αλκοολούχων ποτών.

Και φυσικά, ο ρόλος του Στέφανου Θεοδωρίδη συνέχισε να διευρύνεται. Το 2000, του ανατέθηκε η ευθύνη για την τουρκική αγορά και το 2003 για τη γαλλική αγορά. Και στις δύο χώρες, η ιστορία των υψηλών επιδόσεων επαναλήφθηκε. Παράλληλα, συμμετείχε στη διεθνή σκηνή, συμμετέχοντας σε στρατηγικές ομάδες που έπαιρναν αποφάσεις σε βασικούς τομείς της εταιρικής ανάπτυξης της Diageo.

Σήμερα, ο Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Diageo Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, με ευθύνη για περισσότερες από 20 χώρες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τα Βαλκάνια μέχρι την Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ, διαχειρίζεται τον πυρήνα της μελλοντικής ανάπτυξης της εταιρείας στην Ευρώπη.

Πρόκειται σίγουρα για μια εντυπωσιακή καριέρα. Οι κινητήριες δυνάμεις ήταν η δίψα για γνώση και το όραμα της επιχειρηματικής τελειότητας, για την οποία ο Θεοδωρίδης εμπνέεται από τις διεθνείς εξελίξεις και τα υψηλότερα πρότυπα των επιχειρηματικών λειτουργιών.

Αυτά καθοδηγούν τη φιλοσοφία, τις επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας. "Η Diageo είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και αναπτυσσόμενη εταιρεία. Αυτό είναι απαραίτητο σε έναν κόσμο υψηλών απαιτήσεων και υψηλών ταχυτήτων, στον οποίο επιθυμούμε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε και να παραμένουμε σε ηγετική θέση".

Υψηλοί στόχοι και αξίες

Για τον Στέφανο Θεοδωρίδη, ηγεσία δεν σημαίνει μόνο υψηλά ρεκόρ πωλήσεων. Σημαίνει τη δημιουργία πλούτου σε μετρήσιμες και άυλες διαστάσεις.

Σημαίνει φανταστικά αποτελέσματα και ικανοποιημένους μετόχους, ευτυχισμένους εργαζόμενους και εμπορικούς συνεργάτες, Έλληνες καταναλωτές που δείχνουν την κορυφαία προτίμησή τους στις μάρκες της Diageo, επειδή αυτές ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιθυμίες τους.

"Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της επιτυχίας μας. Είναι οι εργαζόμενοί μας και οι οικογένειές τους, οι εξωτερικοί μας συνεργάτες, οι πελάτες μας και όλο το περιβάλλον που μας στηρίζει. Είναι αυτοί που μας έχουν φέρει στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα", εξηγεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ηγεσία αφορά επίσης την επιρροή της εταιρείας στην κοινωνία: "Έχω συχνά αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν ένας εμπορικός οργανισμός που πουλάει ποτά να έχει κοινωνική συνεισφορά.

Όταν όμως σκέφτομαι ότι μόνο στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πληρώνουμε περίπου 75 εκατ. ευρώ σε φόρους ετησίως, ότι προσφέρουμε εργασία σε 200 ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι ταυτόχρονα αποκτούν σημαντική επαγγελματική εμπειρία και λαμβάνουν πολύ υψηλές αμοιβές, ότι έχουμε περίπου 600 άμεσους συνεργάτες και ότι τα προϊόντα μας διατίθενται σε πάνω από 50.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, τότε πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα προσθέτουν αξία στο έργο μας".

Στο ίδιο σκεπτικό, ο κ. Στέφανος εξήγησε ότι "το κοινωνικό προφίλ της Diageo δεν προβάλλεται ιδιαίτερα, καθώς δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε για υποκρισία. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία αναγνωρίζεται από όσο περισσότερους ανθρώπους χρειάζεται και, πάνω απ' όλα, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την υγιή στάση των Ελλήνων απέναντι στο αλκοόλ.

Με άλλα λόγια, μέσω του υπεύθυνου μάρκετινγκ και των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την έννοια της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, στο πλαίσιο του πνεύματος της παρέας και του γλεντιού. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πραγματικά ένα καλό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας".

Εργασία: πηγή έμπνευσης

Όταν ο Θεοδωρίδης μιλάει για την επιτυχημένη επαγγελματική του σταδιοδρομία, γίνεται φανερό ότι η εργασία αποτελεί γι' αυτόν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η επιτυχία φαίνεται να είναι μέρος της φύσης του. Είναι υπερήφανος για όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα και εμφανίζεται ακούραστος σε ένα ταξίδι μεγάλων επιτυχιών και προκλητικών στόχων.

Είναι σαφές ότι θαυμάζει την ανθρώπινη θέληση, πιστεύοντας ότι το αγωνιστικό πνεύμα και η θετική σκέψη είναι απαραίτητα συστατικά για την πρόοδο. Αμφισβητεί διαρκώς ό,τι θεωρείται δεδομένο και ανυπέρβλητο. Έχει υψηλά οράματα για τον εαυτό του και τις επιχειρήσεις που διοικεί και προσπαθεί συνεχώς να εμπνέει τους ίδιους στόχους στους συνεργάτες του και στους γύρω του.

Σε αυτή τη διαδικασία, είναι αυστηρός με τον εαυτό του και τις επιλογές του. "Ο ηγέτης σε μια επιχείρηση δεν είναι αλάνθαστος. Και ακριβώς επειδή είναι εκτεθειμένος σε περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι κακό γι' αυτόν να δείχνει τις όποιες αδυναμίες του, ακόμη κι αν οι άλλοι περιμένουν έναν υπεράνθρωπο.

Θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και τους γύρω μου και προσπαθώ συνεχώς να μαθαίνω από τα λάθη μου, να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι".

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τομείς που είναι γι' αυτόν αδιαπραγμάτευτοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αμφισβήτησης: το όραμα και οι υψηλοί στόχοι της εταιρείας, η ηθική και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η συνεργασία και η υιοθέτηση των αξιών της εταιρείας στις καθημερινές δραστηριότητες όλων των συνεργατών του.

Η στήριξη της οικογένειάς του είναι πολύ σημαντική για τον Στέφανο.  Είναι πατέρας δύο κοριτσιών, απολαμβάνει τον χρόνο που περνάει μαζί τους και προσπαθεί πάντα να τους μεταφέρει τις αρχές του, με δημιουργικό και χαρούμενο τρόπο.

Ως κοινωνικός και ευχάριστος συνομιλητής που σίγουρα είναι, έχει λίγους αλλά καλούς φίλους που αποτελούν μέρος της ζωής του και για το λόγο αυτό επιδιώκει να καλλιεργεί ουσιαστικές σχέσεις μαζί τους. Όσο μεγαλώνει και όσο περισσότερους στόχους πετυχαίνει, τόσο πιο έντονα νιώθει την ανάγκη να συνεισφέρει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο χρόνος θα δείξει ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου μάνατζερ. Εργάζεται και "σπουδάζει" ακούραστα εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια. Μαθαίνει και βελτιώνεται. Η ακεραιότητα, η πίστη, οι αυθεντικές σχέσεις, η ειλικρίνεια των λόγων και η συνέπεια των πράξεων παραμένουν οι βασικές αρχές στη ζωή του, για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.