Image
Loading

«Κάθε επίτευγμα είναι η καλύτερη στιγμή μου μέχρι να έρθει το επόμενο επίτευγμα»

Γιώργος Γεράρδος

Συνέντευξη του ιδρυτή της Plaisio Computers που δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα Stories of Business Success του 2007

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Η επαγγελματική του κάρτα θα μπορούσε να γράφει "Γιώργος Γεράρδος, ιατρός", αλλά δεν το κάνει. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και τα πρώτα του χρόνια έζησε στο Παλαιό Φάληρο. Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Κολλέγιο Αθηνών, σε μια εποχή που πολλοί συμφοιτητές του έγιναν αργότερα επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Το 1965 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν έμελλε να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε αυτόν τον τομέα. Την επόμενη χρονιά γράφτηκε στην Πολυτεχνική Σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας.

"Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις ποτέ": αυτή η κινεζική ρήση είναι ένα τέλειο παράδειγμα της φιλοσοφίας ενός Έλληνα, ο οποίος αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός, στη συνέχεια μεταπήδησε στον πολιτικό μηχανικό και τελικά τον προσέλκυσε το εμπόριο.  

Ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής της Plaisio Computers, μιας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της, είναι ένας πολυμήχανος επιχειρηματίας που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους της γενιάς του. Συνδύασε τις σπουδές του με την εμπορική του δραστηριότητα και το 1969 ίδρυσε μια μικρή, προσωπική επιχείρηση που πωλούσε υλικό σχεδίασης και σχεδιασμού και γραφική ύλη, στην οδό Στουρνάρη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το μικρό κατάστημα ήταν ο προκάτοχος της δημοφιλούς αλυσίδας καταστημάτων Πλαίσιο, που εξακολουθεί να λειτουργεί στην ίδια τοποθεσία. Στα 38 χρόνια της λειτουργίας της, η εταιρεία αυτή γνώρισε πολλές "πρωτιές" και επιτυχίες. 

"Δεν νομίζω ότι η ιατρική μου ταίριαζε", δήλωσε ο Γιώργος, προσθέτοντας ότι "ένας από τους λόγους που επέλεξα το Πολυτεχνείο Αθηνών και τη σχολή πολιτικών μηχανικών ήταν ότι μετά την αποφοίτησή του θα μπορούσε κανείς να έχει στη συνέχεια ένα καλό εισόδημα, λόγω της ακμάζουσας οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική πρωτεύουσα. Τη δεκαετία του 1960, η σχολή πολιτικών μηχανικών ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και οι περισσότεροι μαθητές ήθελαν να εισαχθούν στο Πολυτεχνείο Αθηνών. Αλλά ακόμη και αν τελικά αποφοίτησα, δεν άσκησα ποτέ αυτό το επάγγελμα. Αυτό που ήθελα πάρα πολύ από μικρό παιδί ήταν να ασχοληθώ με το εμπόριο. Έτσι, αποφάσισα να ιδρύσω τη δική μου εταιρεία. Πριν αποφοιτήσω, απασχολούσα ήδη 9 άτομα στην εταιρεία μου".

Η ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας χαρτικών ήρθε τυχαία. Ο Γιώργος θυμάται ότι η ζήτηση για αρχιτεκτονικά σχέδια ήταν μεγάλη λόγω της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας και διαφόρων άλλων τύπων έργων. Η ζήτηση ήταν επίσης υψηλή για γραφική ύλη και υλικό σχεδίασης. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα είδη αυτά πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές στη Θεσσαλονίκη, και αυτό ώθησε τον Γιώργο να ταξιδέψει εκεί και να εξετάσει την τοπική αγορά. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις χαμηλότερες τιμές και άρχισε να αγοράζει χονδρικώς, κυρίως υλικό που χρησιμοποιούσε στη σχολή που σπούδαζε, το οποίο αργότερα πούλησε στους συμφοιτητές του για λιγότερα χρήματα απ' όσα πλήρωναν σε άλλα καταστήματα της Αθήνας, αλλά και πάλι είχε καλό κέρδος. 

Εμπορική επινοητικότητα   

Με τις πρώτες του εμπορικές απόπειρες να αποδεικνύονται κερδοφόρες, ο Γιώργος μπορούσε πλέον να εμπλακεί σε εισαγωγές. Ήταν η εποχή που είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα οικόπεδα, αλλά λόγω των υψηλών τιμών τους, ο Γιώργος προσπάθησε να εντοπίσει έναν φθηνότερο προμηθευτή στην Ευρώπη.

Το 1968, μαζί με άλλους πέντε συμφοιτητές του, δημιούργησαν έναν όμιλο για την εισαγωγή πινάκων σχεδίασης και οργάνων σχεδίασης. Λίγο αργότερα, ο Γιώργος είχε την ιδέα "να ανοίξουμε ένα γραφείο που θα αναλάμβανε τις εισαγωγές. Είδα ένα διαμέρισμα στην οδό Στουρνάρη το οποίο ήταν προς ενοικίαση, αλλά αντ' αυτού αποφάσισα να νοικιάσω το κατάστημα στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου". Τον Οκτώβριο του 1969 δανείστηκε 80.000 δραχμές (περίπου 235 ευρώ) από φίλους και συγγενείς και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, το οποίο προσέφερε χαμηλές τιμές στα κυρίως εισαγόμενα είδη του. 

Το όνομα Πλαίσιο προέκυψε, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, από ιδέες και συζητήσεις με φίλους. "Επηρεαστήκαμε από τη σχολή που σπουδάζαμε και προτείναμε ονόματα όπως τρίγωνο, κύκλος κ.λπ. Σκέφτηκα ακόμη και να χρησιμοποιήσω το δικό μου επώνυμο ως όνομα της επιχείρησης. Ωστόσο, το Πλαίσιο προτιμήθηκε από την πλειοψηφία των φίλων μου, δεδομένου ότι ήταν ένας όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η μηχανική, η κοινωνιολογία και η ζωγραφική, και ήταν εύκολο να τον θυμάται κανείς", δήλωσε ο Γιώργος. 

Το κατάστημα ήταν πολύ επιτυχημένο ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και ο χώρος επεκτάθηκε σε παρακείμενα καταστήματα. Ο Γεράρδος είχε πλέον αποφοιτήσει και η επιχείρησή του συνέχισε να αναπτύσσεται. Από ένα κατάστημα που εξυπηρετούσε κυρίως φοιτητές, εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση της οποίας η δραστηριότητα επεκτάθηκε σε μηχανικούς και εταιρείες. Επιπλέον, επεκτάθηκε και η γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων. Η εθνική θητεία του Γιώργου μακριά από την Αθήνα δημιούργησε ορισμένα προβλήματα στη διαχείριση της επιχείρησης και γι' αυτό το λόγο προσφέρθηκε βοήθεια από την οικογένειά του, ιδίως από τη σύζυγό του. Όταν αργότερα ο Γιώργος μετατέθηκε στην Αθήνα, μπόρεσε να αναλάβει και πάλι τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η πραγματική ανάπτυξη της εταιρείας ξεκίνησε το 1986, μετά την επέκτασή της σε ένα νέο κατάστημα στη γωνία των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Τότε ήταν που εισήχθησαν στην Ελλάδα οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, Amstrad, Spectrum και Atari, και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Ο Γεράρδος θυμάται ότι "ήταν η εποχή που οι υπολογιστές πωλούνταν ενώ το κοντέινερ μεταφοράς βρισκόταν ακόμα στο τελωνείο. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε πουλήσει μεγάλο αριθμό προσωπικών υπολογιστών, εφαρμόζοντας μια ελκυστική τιμολογιακή πολιτική. Κάποια δυσαρέσκεια στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα να επιτεθούν στο κατάστημά μας και να το κάψουν. Έγιναν μεγάλες ζημιές, αλλά αυτό δεν μας πτόησε- σε δύο εβδομάδες το κατάστημα ήταν και πάλι ανοιχτό".   

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πλαίσιο έπαιξε μια καινοτόμος υπηρεσία που προσφερόταν στους πελάτες, δηλαδή η "κατασκευή κατά παραγγελία" με την επωνυμία προσωπικών υπολογιστών Turbo-X. Παράλληλα, η Πλαίσιο εισήλθε στον τομέα της δημιουργίας εφαρμογών υπολογιστών για μηχανικούς. Αυτό είχε αρκετή επίδραση στη φήμη της επιχείρησης και ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε σημαντικά. Το 1988, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Plaisio Computers και τέσσερα χρόνια αργότερα άνοιξε ένα νέο κατάστημα στο Ψυχικό, το οποίο έκανε την επιχείρηση αλυσίδα και διεύρυνε περαιτέρω την γκάμα των προϊόντων που διακινούσε. Στη συνέχεια, το 1995 δημιουργήθηκε κέντρο διανομής στη Μεταμόρφωση, το οποίο αποτέλεσε το δεύτερο μεγάλο βήμα της επιχείρησης προς τα εμπρός. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία εισήγαγε κατάλογο των προϊόντων της, ο οποίος εκδίδεται κάθε μήνα και διανέμεται στους καταναλωτές. 

Φτάνοντας στην κορυφή 
"Σκέφτηκα για πρώτη φορά να εισαχθώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1995, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν ήταν χρήσιμη εκείνη την εποχή, δεδομένου ότι η αγορά δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλα επίπεδα. Τελικά η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1999 υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες και σημείωσε ρεκόρ υπερκάλυψης κατά 398 φορές. Έκτοτε, η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός πολυκαναλικού μοντέλου που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2000 απέφερε στην εταιρεία περίπου 11,8 εκατ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ορισμένων επενδυτικών σχεδίων", σημείωσε ο Γιώργος. 

Ερωτηθείς σχετικά με τον λόγο της επιτυχίας του Πλαίσιο, ο Γιώργος δήλωσε: "Πιστεύω ότι η επιτυχία συνδέεται στενά με το μοντέλο ανάπτυξης που χρησιμοποιείται. Η εταιρεία βασίζει την ανάπτυξή της σε ένα πολυκαναλικό μοντέλο, ενώ ο ανταγωνισμός χρησιμοποίησε ένα μονοκαναλικό μοντέλο. Εμείς έχουμε μικρό αριθμό μεγάλων καταστημάτων και εκείνοι έχουν μεγάλο αριθμό μικρών καταστημάτων. Μπορεί να είναι καλό να έχουμε ένα κατάστημα σε κάθε προάστιο, αλλά ένα μικρό κατάστημα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα μεγάλο, δεδομένης της ποικιλίας των προϊόντων, των υπηρεσιών και των δεκάδων υπαλλήλων. Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες να αντιγραφούν διάφορα στοιχεία από το πρότυπο ανάπτυξης του Πλαίσιο, αλλά απέτυχαν. Ο λόγος είναι ότι πριν από την εισαγωγή μιας νέας υπηρεσίας πραγματοποιούμε δοκιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις του Πλαίσιο αυξήθηκαν κατά απίστευτο ποσοστό 1.400%, ενώ η μετοχή της εταιρείας πηγαίνει πολύ καλά - παρά τις δυσμενείς συνθήκες του χρηματιστηρίου. "Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό που κάνουμε. Στην πραγματικότητα, όλα όσα εφαρμόζουμε στην εταιρεία μας έχουν ήδη δοκιμαστεί από άλλες, μεγάλες εταιρείες. Απλώς παίρνουμε το καλύτερο μέρος και το προσαρμόζουμε στις ελληνικές συνθήκες. Όλα είναι θέμα συγχρονισμού, καθώς και εγρήγορσης και συνεργασίας με τους κατάλληλους ανθρώπους", δήλωσε ο Γιώργος. 

Τις περισσότερες φορές, μια επιτυχημένη πορεία μπορεί να περιλαμβάνει και θυσίες. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για τον Γεράρδο, η στάση του οποίου, πάντως, φανερώνει έναν απόλυτα ευσυνείδητο επιχειρηματία τόσο απέναντι στη ζωή γενικότερα όσο και απέναντι στις επιχειρήσεις. Η φιλοσοφία του είναι απλή και την εξηγεί με τα δικά του λόγια: "Αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις και δεν το βλέπεις ως επιδίωξη, θα νιώθεις πάντα ότι κάτι σου λείπει. Κέρδισα το πρώτο μου εισόδημα διδάσκοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές και όταν ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σκέφτηκα: "Λοιπόν, αν αποτύχω, θα μπορούσα τουλάχιστον να δουλέψω ως δάσκαλος για να ξεπληρώσω τα χρήματα που δανείστηκα". Αλλά ήμουν πάντα πολύ πρόθυμη να κάνω τη δουλειά μου, και γι' αυτό πέτυχα. Βέβαια, πρέπει να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και μερικές φορές η πίεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή και να προκαλέσει κάποια διχόνοια στην οικογένειά σας. Ωστόσο, η δική μου οικογένεια ήταν πάντα στο πλευρό μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τη δική σου οικογένεια να σε στηρίζει και να σε ωθεί μπροστά".

"Δεν είναι ο όγκος της εργασίας που με κουράζει, αλλά η "ζέστη". Όλα τα προβλήματα καταλήγουν στο γραφείο μου με ταχύτατους ρυθμούς. Και όταν έρχεται το βράδυ, μπορεί το σώμα να ξεκουράζεται λίγο, αλλά το μυαλό εξακολουθεί να είναι σε εγρήγορση και να εργάζεται. Έτσι, ακόμη και όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι τη νύχτα, ο εγκέφαλός σας εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων. Και μπορεί να σηκωθείς στη μέση της νύχτας μόνο και μόνο για να γράψεις κάποια σημειώματα για το επόμενο πρωί", εξήγησε ο κ. Γεράρδος.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία; 
Ο Γιώργος Γεράρδος πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή για το πώς μπορεί να προχωρήσει ένας επιχειρηματίας στο να κάνει τα πράγματα: "Νομίζω ότι το μυστικό έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Αν μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα στελέχη σας, να τα προωθήσετε σε υψηλότερες θέσεις και να επιδείξετε καλές ικανότητες συντονισμού, τότε είστε στην κορυφή. Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ως επιχειρηματίας, πρέπει κανείς να έχει διαίσθηση, να ενεργεί συνδυαστικά, να έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά, να ακούει πολύ και να μιλάει λιγότερο και να γνωρίζει καλά την αγορά του. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιοφυΐα. Για παράδειγμα, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας υπήρχαν πολλά καλά μυαλά, αλλά η σύνεση και το όραμά τους αναλώθηκαν στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Το να διευθύνεις μια επιχείρηση σημαίνει να είσαι επικοινωνιακός, ανθρώπινος, να μπορείς να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους με τους οποίους συναλλάσσεσαι. Η επιστήμη το ονομάζει πλέον αυτό "συναισθηματική νοημοσύνη". Η νοημοσύνη από μόνη της δεν σε πάει πολύ μακριά, αλλά αν συνδυαστεί με άλλες αρετές μπορεί να δημιουργήσει ίσως θετικά αποτελέσματα. Πάνω απ' όλα, όμως, βάζω το κέφι. Υπάρχει μια κινεζική ρήση που με αντιπροσωπεύει απόλυτα: "Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις ποτέ"". 
       
Έχοντας μια τέτοια φιλοσοφία για τη ζωή, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν ο Γιώργος θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα αν διοικούσε μια επιχείρηση σε άλλη χώρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από διάφορες εκτιμήσεις. Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ορισμένες ελλείψεις σε υποδομές ή ακόμη και σε επιχειρηματική νοοτροπία, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες που είναι μοναδικοί, όπως η αυτοεκτίμηση και η εφευρετικότητα. Ο κ. Γεράρδος πιστεύει ότι τα θετικά στοιχεία μπορούν να βρεθούν σε όλα τα είδη περιβάλλοντος. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, σε όλες τις εποχές και τις χώρες, είπε. Δεν πιστεύει ότι οι ευκαιρίες ήταν διαθέσιμες μόνο στο παρελθόν: "Τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα πρέπει κανείς να έχει μεγαλύτερες ικανότητες στο να ανακαλύπτει τι αξίζει. Η προσοχή πρέπει να εστιάζεται σε ό,τι λείπει. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει κανείς να αισθάνεται καλά εκεί που βρίσκεται. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να σκέφτονται τις ευκαιρίες που έχασαν, ενώ άλλοι σκέφτονται τις αντιξοότητες που μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Η ζωή, όμως, απαιτεί θετική στάση και όχι αναζήτηση σφαλμάτων και παράπονα", δήλωσε ο κ. Γεράρδος. 

Η καλύτερη στιγμή του Γιώργου στις επιχειρήσεις, όπως είπε, ήταν όταν η εταιρεία του κατατάχθηκε στις 500 πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη. Αυτό τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι οι προσπάθειές του άξιζαν τον κόπο, είπε, προσθέτοντας: "Ωστόσο, μια θετική εξέλιξη ή κάποια καλά νέα δεν μου αρκούν. Κάθε επίτευγμα είναι η καλύτερη στιγμή μου μέχρι να έρθει το επόμενο επίτευγμα. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα χτυπήματα από τα επιτεύγματα. Κάθε μέρα μπορεί να λαμβάνεις πολλές πικρίες και μόνο ένα "μπράβο"".

Τι γίνεται με το μέλλον; Το μέλλον είναι συνυφασμένο με την επόμενη γενιά της οικογένειας Γεράρδου. Ωστόσο, ο Γιώργος Γεράρδος βλέπει το μέλλον λίγο διαφορετικά: "Μπορεί να σας φανεί λίγο ασυνήθιστο, αλλά πιστεύω ότι βρίσκομαι ακόμα στην αρχή. Κάθε χρόνο το Πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο. Το μεγαλύτερο μέλημά μου είναι η ανάπτυξη. Η εταιρεία μοιάζει με παιδί, το οποίο θα ήθελα να δω να μεγαλώνει. Φυσικά, θα ήθελα να αφήσω στα παιδιά μου μια αξιόλογη επιχείρηση. Αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι δεν έχω σπαταλήσει τον χρόνο μου".

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.