Image
Loading

Η παρουσία σας στα social media μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε (ή να χάσετε) μια ευκαιρία εργασίας

HOW TO DO IT RIGHT

Το ψηφιακό σας αποτύπωμα και οι διαδικτυακές σας δραστηριότητες μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στο πόσο ελκυστικοί και ορατοί είστε σε πιθανούς εργοδότες. Πώς μπορείτε να ενημερώσετε το δίκτυό σας για την αναζήτηση εργασίας σας χωρίς να ακούγεστε πολύ απελπισμένοι

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Η παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει ή να καταστρέψει την αναζήτηση εργασίας σας. Η αξιοποίηση των διασυνδέσεων και των ιδεών του δικτύου σας μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα, αλλά είναι σημαντικό να είστε έξυπνοι και να διατηρείτε τον επαγγελματισμό σας.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να δημοσιεύσετε σχετικά με την αναζήτηση εργασίας σας χωρίς να φαίνεστε απελπισμένοι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας ώστε να διασφαλίσετε ότι οι επαφές σας θα σας σκέφτονται για ευκαιρίες;

Εάν εργάζεστε επί του παρόντος, πώς μπορείτε να δηλώσετε διακριτικά ότι είστε ανοιχτοί σε μια νέα θέση εργασίας χωρίς να σηκώσετε κόκκινες σημαίες στη δουλειά; Και αν είστε νέος πτυχιούχος που μόλις εισήλθε στον κόσμο της εργασίας, από πού μπορείτε να ξεκινήσετε;

Τι λένε οι ειδικοί

Το παραδοσιακό μοντέλο πρόσληψης μετατοπίζεται προς μια πιο στοχευμένη προσέγγιση. "Οι οργανισμοί δεν περιμένουν πλέον τους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας", λέει ο Matti Laukkarinen, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας. "Αντ' αυτού, προσλαμβάνουν προληπτικά και αναζητούν ταλέντα μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και προγνωστικές αναλύσεις".

Οι επιπτώσεις για τους αναζητούντες εργασία είναι βαθιές: Το ψηφιακό σας αποτύπωμα και οι διαδικτυακές σας δραστηριότητες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο ελκυστικοί και ορατοί είστε στους πιθανούς εργοδότες. Γι' αυτό, όταν αναζητάτε έναν νέο ρόλο, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε στρατηγικά την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη Lisa Orbé-Austin, ψυχολόγο, executive coach και συν-συγγραφέα του Own Your Greatness.

Ο στόχος είναι να "σκεφτείτε σαν διαχειριστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να επιμεληθείτε" ένα επαγγελματικό, ελκυστικό και προσαρμοσμένο προφίλ που θα έχει απήχηση στους εργοδότες-στόχους. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να το κάνετε αυτό.

Καθαρίστε τα κοινωνικά σας δίκτυα

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας, είναι απαραίτητο ένα ψηφιακό ανοιξιάτικο καθάρισμα. "Με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να εξορύξουν τα πάντα", προειδοποιεί η Laukkarinen, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι οι δυνητικοί εργοδότες θα δουν μόνο ό,τι θέλετε.

Για να προστατευτείτε από προκαταλήψεις και διακρίσεις, επανεξετάστε τους δημόσιους λογαριασμούς σας και αφαιρέστε κάθε ευαίσθητη πληροφορία, όπως η σχέση σας ή η κατάσταση αναπηρίας σας. Κάντε τους προσωπικούς σας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιωτικούς και να είστε προσεκτικοί σε ό,τι δημοσιεύετε. (Περισσότερα για αυτό παρακάτω.)

"Συμβουλεύω τους πελάτες μου να καθαρίζουν τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης από κάθε προσωπική πληροφορία", λέει η Orbé-Austin. "Ρωτήστε τον εαυτό σας: 'Θέλω να γνωρίζει ο εργοδότης αυτά τα στοιχεία για μένα;'. Γιατί αν χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα, είναι δυνατόν να το ανακαλύψετε". Αυτό που μοιράζεστε στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει τόσο υπέρ όσο και εναντίον σας, προσθέτει. "Και ο κόσμος είναι ένα μικρό μέρος".

Βελτιστοποιήστε το προφίλ σας

Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στην αύξηση της προβολής σας στους δυνητικούς εργοδότες βελτιστοποιώντας το προφίλ σας στο LinkedIn και σε άλλους ιστότοπους δικτύωσης. Το κλειδί είναι να βρείτε μια ισορροπία που να απευθύνεται τόσο στους υπεύθυνους προσλήψεων όσο και στους αλγόριθμους, σύμφωνα με την Laukkarinen. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αναδεικνύει την εμπειρία και την εξειδίκευσή σας με τρόπο που να είναι "προσιτός στους ανθρώπους, αλλά αρκετά απλός για να τον ερμηνεύσει μια μηχανή".

Για να το πετύχετε αυτό, συνιστά να αναλύετε τις προκηρύξεις θέσεων εργασίας από τις εταιρείες-στόχους σας και να ενσωματώνετε λέξεις-κλειδιά που ταιριάζουν στο προφίλ και την περίληψή σας. Ο Orbé-Austin σημειώνει ότι καθώς η καριέρα σας εξελίσσεται, η προσέγγισή σας στο προφίλ σας θα πρέπει να προσαρμόζεται. "Όταν είστε νεότεροι, δίνετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις εργασίας και τις αρμοδιότητές σας", λέει. Καθώς προχωράτε, το προφίλ σας θα πρέπει να γίνεται πιο απλοποιημένο και "να περιλαμβάνει τίτλους εργασίας, μια ισχυρή περίληψη των επιτευγμάτων σας και σχετικές λέξεις-κλειδιά", λέει.

Επεκτείνετε την εμβέλειά σας

Η ανάπτυξη του επαγγελματικού σας δικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια διαδικασία που θα τελειοποιήσετε κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενεργών αναζητήσεων εργασίας. Η έρευνα της Laukkarinen υπογραμμίζει τη σημασία τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας: ένας μεγαλύτερος αριθμός επαφών αυξάνει την προβολή σας σε πιθανούς εργοδότες ενισχύοντας την αναζητήσιμότητά σας μέσω εργαλείων αναζήτησης και συστάσεων, ενώ οι ισχυρές διαπροσωπικές συνδέσεις είναι πιο πιθανό να σας υποστηρίξουν όταν προκύψουν ευκαιρίες.

Η Orbé-Austin συμβουλεύει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες δικτύωσης του LinkedIn κατά την αναζήτηση εργασίας. "Το LinkedIn είναι το σημείο όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε κάτω από τον ήλιο με τον οποίο σχετίζεστε εξ αποστάσεως", λέει.

Είναι μια πλατφόρμα για να συνδεθείτε με ανθρώπους όπως, ας πούμε, οι γονείς των φίλων σας - μια έννοια που μπορεί να είναι αδιανόητη στο Instagram ή το TikTok - οι οποίοι είναι πιθανότατα καλά συνδεδεμένοι και μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες και πιθανά στοιχεία. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι "αδύναμοι δεσμοί", οι περιστασιακές σχέσεις, οι περιστασιακές κοινωνικές συναντήσεις ή οι φίλοι των φίλων, είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε ευκαιρίες απασχόλησης.

Δημιουργήστε μια συναρπαστική αφήγηση

Η ανακοίνωση της αναζήτησης εργασίας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλέξετε το δίκτυό σας στο να σας βοηθήσει να βρείτε νέες ευκαιρίες. Η Orbé-Austin συνιστά να προσαρμόσετε το μήνυμά σας με βάση το στάδιο της καριέρας σας για μέγιστο αντίκτυπο. "Αναπτύξτε μια νοοτροπία επιμέλειας", λέει και εξετάστε δύο βασικές ερωτήσεις: "Ποιο κοινό προσπαθώ να προσεγγίσω;" και "Ποιο μήνυμα στέλνω;". Ακολουθούν μερικές προτάσεις, με βάση το στάδιο σταδιοδρομίας στο οποίο βρίσκεστε:

Αν είστε νέος απόφοιτος: Συμπεριλάβετε το πτυχίο σας, τις ειδικές δεξιότητες, τα επιτεύγματά σας και τους προτιμώμενους τύπους εργασίας. Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της εξειδίκευσης και του ανοίγματος σε διάφορες ευκαιρίες. "Δεν θέλετε να είστε πολύ στενοί ή εξειδικευμένοι", σημειώνει η Orbé-Austin. Ε

κφράστε ταπεινότητα και ζητήστε καθοδήγηση, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: "Είμαι ανοιχτή σε συμβουλές και προτάσεις, οπότε παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα αν γνωρίζετε κάποια θέση εργασίας". Οι νέοι υποψήφιοι συχνά λαμβάνουν υποστήριξη όταν αναζητούν την πρώτη ή τη δεύτερη δουλειά τους, καθώς "οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ενσυναίσθηση για αυτό το στάδιο της ζωής", λέει.

Αν μόλις απολυθήκατε: Διατηρήστε τον επαγγελματισμό σας και επικεντρωθείτε στους στόχους της καριέρας σας αντί να ασχολείστε με το παρελθόν. Η ανάρτηση θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ωμά συναισθήματα και πικρία προς τον πρώην εργοδότη σας. Αντ' αυτού, αναδείξτε τις δεξιότητες, τα επιτεύγματά σας και τους τύπους των ευκαιριών που αναζητάτε. Να είστε προσεκτικοί με χαρακτηριστικά όπως το πανό "ανοικτό σε εργασία" του LinkedIn, καθώς μπορεί να μεταδώσει ακούσια απελπισία, λέει η Orbé-Austin. "Αν είστε στο LinkedIn, είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες", γεγονός που καθιστά το πανό περιττό. "Λίγο πολύ απλά λέει: Άνεργος".

Αν ψάχνετε ενεργά, αλλά δεν θέλετε να το μάθει το αφεντικό σας: Να είστε διακριτικοί και να μην δημοσιεύετε δημόσια την αναζήτησή σας. Αντ' αυτού, η Orbé-Austin προτείνει τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του LinkedIn ώστε να ενημερώνετε τους υπεύθυνους προσλήψεων ότι ψάχνετε χωρίς να το καθιστά ορατό στον τρέχοντα εργοδότη σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων πραγματοποιούν αναζητήσεις, μπορούν να φιλτράρουν τους υποψηφίους με βάση τη διαθεσιμότητα. "Είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσετε στο back-end ότι είστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες", λέει. Αν προτιμάτε να παίξετε με ασφάλεια, η Laukkarinen συνιστά την παλιομοδίτικη οδό της επικοινωνίας με το δίκτυό σας εκτός σύνδεσης. "Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν ίχνη από χαρτιά", λέει.

Αν βρίσκεστε στα μέσα της καριέρας σας: Μια ανάρτηση μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η Orbé-Austin συνιστά να στέλνετε απευθείας μηνύματα σε βασικές επαφές ή να δημιουργείτε μικρότερες ομάδες κοινού για εξατομικευμένες ανακοινώσεις. Το Instagram, για παράδειγμα, σας επιτρέπει να σχηματίσετε στοχευμένες υποομάδες μέσα στο δίκτυό σας για εκείνους που είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας σας. Η δικτύωση και η επανασύνδεση με πρώην συναδέλφους και αφεντικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας φαίνεται τρομακτική, αλλά "μη διστάζετε", λέει η Orbé-Austin. Επικοινωνήστε με ένα ειλικρινές μήνυμα που να επαινεί τα επιτεύγματά τους και να εκφράζει το ενδιαφέρον σας να μιλήσετε για την αναζήτηση εργασίας σας. "Κάντε το με σχεσιακό τρόπο και χωρίς καμία ντροπή", λέει.

Να είστε κοινωνικοί

Μια μοναδική ανάρτηση για την αναζήτηση εργασίας σας είναι μια καλή αρχή, αλλά το νόημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να είστε, λοιπόν, κοινωνικοί. Η συνεχής ανάρτηση -τουλάχιστον εβδομαδιαία- θα κρατήσει το δίκτυό σας ενημερωμένο και θα επενδύσει στην αναζήτηση εργασίας σας, λέει η Orbé-Austin. Οι αναρτήσεις σας θα πρέπει να δημιουργούν ενδιαφέρον και να προκαλούν συζητήσεις. "Όσο περισσότερη εμπλοκή έχετε σε μια ανάρτηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εμβέλειά της". Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τον τομέα και τον κλάδο σας και ενθαρρύνετε τον διάλογο.

Μοιραστείτε ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές σας, τα επιτεύγματά σας και τις προοπτικές σας σε σχετικά θέματα. Ίσως συμμετείχατε σε ένα πάνελ ή παρακολουθείτε ένα διαδικτυακό μάθημα. "Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν πράγματα που είναι προσωπικά και προσφέρουν ένα παράθυρο στον κόσμο", λέει. "Και το δίκτυό σας θα απολαύσει τον εορτασμό των επιτυχιών σας". Φροντίστε να συμμετέχετε και στο περιεχόμενο των άλλων. "Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα- να είστε κοινοί".

Προσέξτε τον τόνο σας

Βλέποντας άλλους να ξεσπούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις δυσκολίες αναζήτησης εργασίας ή τις διαδικασίες συνέντευξης σε εταιρείες μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να μοιραστείτε δημοσίως τις δικές σας απογοητεύσεις. Αλλά μην το κάνετε. Πρέπει να προσέχετε τον τόνο σας και τον τρόπο με τον οποίο οι πιθανοί εργοδότες μπορεί να αντιληφθούν τις αναρτήσεις σας, λέει η Orbé-Austin. "Είναι καλό να είστε ειλικρινείς και να μιλάτε για δύσκολα πράγματα, αλλά πλαισιώστε το γύρω από το τι μαθαίνετε και πώς αναπτύσσεστε", λέει.

Προσπαθήστε να φαίνεστε αισιόδοξοι και αισιόδοξοι και αναδείξτε την ανθεκτικότητά σας στην αντιμετώπιση των εμποδίων. Όχι θυμωμένα ξεσπάσματα ή λογομαχίες. "Αν βγείτε εκεί έξω με τα όπλα στο χέρι, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες", λέει. Η Laukkarinen συμφωνεί, επισημαίνοντας την έρευνα που δείχνει ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων αντιδρούν δυσμενώς σε δυνητικά επιζήμιο περιεχόμενο. "Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων ελέγχουν τους υποψηφίους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και μικρές κόκκινες σημαίες μπορεί να έχουν μεγάλα αποτελέσματα", λέει.

Διατηρήστε την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, σύμφωνα με την Orbé-Austin. Ωστόσο, το να παραμένετε ενεργοί σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn μπορεί να αναδείξει την επαγγελματική σας ανάπτυξη και να κρατήσει το δίκτυό σας απασχολημένο. Το να μοιράζεστε ενημερώσεις και επιτεύγματα της εργασίας σας, όπως νέα έργα, πρωτοβουλίες ή προαγωγές, όχι μόνο αποδεικνύει την αξία σας για τον οργανισμό σας, αλλά μπορεί επίσης να τραβήξει την προσοχή πιθανών διευθυντών προσλήψεων.

Ένα πρόσθετο μπόνους: μοιράζεστε για την εταιρεία σας, οπότε ο εργοδότης σας το εκτιμά. "Μπορεί να φαίνεται σαν να δημοσιεύετε απλώς για την καθημερινή σας εργασία, αλλά είναι ενδιαφέρον για τους υπεύθυνους προσλήψεων και δημιουργεί ένα αρχείο των επιτευγμάτων σας". Κάτι που θα σας φανεί χρήσιμο όταν θα ψάχνετε για την επόμενη νέα σας δουλειά.

Αρχές που πρέπει να θυμάστε

Κάντε το

Βελτιστοποιήστε το προφίλ σας σε όλες τις πλατφόρμες επαγγελματικής δικτύωσης ενσωματώνοντας σχετικές λέξεις-κλειδιά για να προσελκύσετε τόσο τους ανθρώπους που προσλαμβάνουν προσωπικό όσο και τους αλγόριθμους.

Αγκαλιάστε τη διαδραστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας αναρτήσεις που προκαλούν ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν τη συζήτηση.

Προσπαθήστε να φαίνεστε αισιόδοξοι και αισιόδοξοι όταν δημοσιεύετε για την αναζήτηση εργασίας σας - ο μελλοντικός εργοδότης σας παρακολουθεί.

Μην

Παραβλέπετε τη σημασία της τακτοποίησης της διαδικτυακής σας παρουσίας: αφαιρέστε ευαίσθητες πληροφορίες, ασφαλίστε τους προσωπικούς σας λογαριασμούς και προσέξτε τι δημοσιεύετε.

Περιορίστε την ανάπτυξη του επαγγελματικού σας δικτύου στις ενεργές αναζητήσεις εργασίας- αντίθετα, βελτιώνετε συνεχώς τις συνδέσεις σας με την πάροδο του χρόνου, εστιάζοντας τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα.

Παραμελήστε την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις εξασφαλίσετε μια θέση εργασίας - διατηρήστε το δίκτυό σας δεσμευμένο, μοιραζόμενοι επιτεύγματα και ενημερώσεις για την εργασία σας.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.