Image
Loading

Παγκόσμιος ηγέτης συνώνυμος της καινοτομίας και της αξιοπιστίας

Δρ. Βασίλης Χατζίκος

CEO της SIEMENS Ελλάδος

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

H Siemens Α.Ε. είναι μέλος του Ομίλου Siemens, ο οποίος αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη, συνώνυμο της τεχνολογικής υπεροχής, της καινοτομίας, της ποιότητας και της αξιοπιστίας διεθνώς, για περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται εδώ και εκατόν είκοσι δύο χρόνια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Η Siemens ιδρύθηκε ως «Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε» (“Τelegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske AG”) από τον μηχανικό και εφευρέτη Werner von Siemens και  τον μηχανικό Johann Georg Halske,  στις 12 Οκτωβρίου 1847 στο Βερολίνο.

Σκοπός της εταιρείας ήταν η κατασκευή τηλεγραφικών εγκαταστάσεων, καθώς και ηλεκτρικού εξοπλισμού. Γρήγορα αναπτύχθηκε, ώστε από τη δεκαετία του ’60 να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Στην Ελλάδα η ιστορία της ξεκινά το 1900 όταν ανατέθηκε για πρώτη φορά στην εταιρεία “Zαχαρίου & Σία” η αντιπροσωπεία της.

Σήμερα, η Siemens βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των βιομηχανικών επαναστάσεων. Οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει είναι ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση, οι βιομηχανίες μεταποίησης, η βιομηχανική παραγωγή, οι έξυπνες υποδομές για κτήρια, τα συστήματα κατανεμημένης ενέργειας και οι μεταφορές.

Η σημερινή Siemens ιδρύθηκε πριν από ογδόντα τρία χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1939, με την επωνυμία “ΣHMENΣ Ελληνική Ηλεκτροτεχνική AE”, με έδρα στην Αθήνα και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

H επιχείρηση δραστηριοποιούνταν στη διάθεση ηλεκτροτεχνικών προϊόντων, καθώς και στη μελέτη και τον σχεδιασμό έργων και τον συντονισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όλου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα.  Σήμερα, η Siemens βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εταιρειών τεχνολογίας.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει είναι ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση, οι βιομηχανίες μεταποίησης, η βιομηχανική παραγωγή, οι έξυπνες υποδομές για κτήρια, τα συστήματα κατανεμημένης ενέργειας και οι μεταφορές.

Μέσω των τομέων Digital Industries και Smart Infrastructure χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μεταμορφώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Για τη Siemens, μια από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες software παγκοσμίως, η ψηφιακή μετάβαση είναι συνώνυμο της πράσινης μετάβασης. Οι διαθέσιμοι πόροι είναι πεπερασμένοι.

Επομένως, οι βιομηχανίες καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα μέσα. Η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός είναι οι παράγοντες που αλλάζουν το παιχνίδι στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθώς μεταμορφώνουν τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αποτελώντας κλειδί όχι μόνο για την επιχειρηματική τους επιτυχία, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το οικονομικό έτος 2021 η τεχνολογία της Siemens επέτρεψε στους πελάτες της να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά ογδόντα οκτώ εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Όσον αφορά την ίδια τη Siemens, το 78% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης αφορά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Επενδύοντας στο reskilling, το upskilling και το growth mindset εργαζομένων και συνεργατών, η Siemens στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και γι’ αυτόν τον λόγο χαίρει ενός ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, καταρτισμένου και με soft skills όπως το ομαδικό πνεύμα, η διαχείριση χρόνου και οι ηγετικές ικανότητες.  

Η βαθιά αίσθηση της επιχειρηματικής ευθύνης, έντονα επικεντρωμένη στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της. Μέσω των τεχνολογιών αιχμής που  η εταιρεία προσφέρει, οι πελάτες της επιταχύνουν το δικό τους μετασχηματισμό και επανεφεύρουν τον τρόπο που λειτουργούν επιχειρηματικοί τομείς και κλάδοι για να γίνουν πιο βιώσιμοι.

Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, το edge computing, το cloud computing, το βιομηχανικό 5G και το ψηφιακό δίδυμο (Digital Twin).  Ο τομέας Digital Industries πρωτοπορεί στην καινοτομία και την τεχνολογία του βιομηχανικού αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης.

Σε στενή συνεργασία με τους συνεργάτες και τους πελάτες της, η Siemens είναι η κινητήρια δύναμη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρων βιομηχανιών.

Στόχος της παγκοσμίως και ασφαλώς στην Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αιχμής της, ώστε να δημιουργήσει τη νέα γενιά της ελληνικής βιομηχανίας που θα βασίζεται σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της ψηφιακής εποχής στην παραγωγική διαδικασία.

Στον τομέα Smart Infrastructure η Siemens συνδέει τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο σε ενεργειακά συστήματα, κτήρια και βιομηχανίες, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων και επαναπροσδιορίζοντας τι είναι βιώσιμο και αποδοτικό.

Για παράδειγμα, το 2020 στη Dubai Expo ψηφιοποίησε και συνέδεσε περισσότερα από εκατόν τριάντα κτήρια. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία αξιοποιήθηκαν από τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων της Expo για να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες και την ενεργειακή αποδοτικότητα του χώρου, να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, να εξοικονομήσουν πόρους και να ενισχύσουν την άνεση και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Οι έξυπνες υποδομές είναι βιώσιμες υποδομές. Στο τιμόνι της Siemens Ελλάδος βρίσκεται ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος. Με σπουδές στο πανεπιστήμιο Sheffield της Αγγλίας πάνω στις advanced τεχνολογίες και με τίτλο Διδάκτορα μηχανικής με εξειδίκευση στα συστήματα επαναλαμβανόμενης μάθησης πήρε τη συνειδητή απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με το επιχειρείν.

Στην αρχή εργάστηκε ως μηχανικός πεδίου σε τεχνικά έργα, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα σύνδεσης των θεωρητικών σπουδών με το φυσικό περιβάλλον της μηχανικής και του προσέφερε τις βάσεις για την μετέπειτα παρουσία του σε επιτελικές θέσεις μεγάλων εταιρειών σε τμήματα marketing, πωλήσεων.

Το 2016 εντάχθηκε στο δυναμικό της Siemens Α.Ε..  Από την θέση του CEO, hγείται της προσπάθειας για μεταφορά τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών από το παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα, με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων,τη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας στη Βιομηχανία 4.0. και την ψηφιακή αναβάθμιση στον τομέα των υποδομών.

Aνέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ατις αρχές 2022, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Country Head του τομέα Digital Industries. «Νιώθω υπερήφανος που ηγούμαι μίας ομάδας εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων που εργάζονται για να παράγουν καινοτομία και να μεταφέρουν τεχνογνωσία και τεχνολογία αιχμής με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις προοπτικές των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα», λέει ο ίδιος.

Οι βασικές αξίες που διέπουν την επαγγελματική του πορεία είναι η σκληρή δουλειά, το πάθος και η αφοσίωση στον στόχο. Βασική του πεποίθηση είναι ότι με την σωστή καθοδήγηση και το κατάλληλο δίκτυο συνεργατών και συνεργειών, η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 Όραμά του για την εταιρεία και τους ανθρώπους της είναι συνεχίσουν να κινούνται προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας προηγμένες λύσεις και τεχνολογίες που να έχουν νόημα.

Συμβάλλοντας περαιτέρω στην ψηφιακή μετάβαση του τομέα της βιομηχανίας στην χώρα, η Siemens Ελλάδος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίαςAdditive Manufacturing for Greece (AM4GR).

Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία έχει ως εταίρους το ΕΛΚΕΜΕ, το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», και την FEAC Engineering, είναι να μεταφέρει τεχνογνωσία, εκπαιδευτικά εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές από ένα διεθνές δίκτυο στις εταιρείες που θα γίνονται μέλη της, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα Προσθετικής Κατασκευής στην Ελλάδα.  

Ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή της, Werner von Siemens ο οποίος φημιζόταν τόσο για την εφευρετικότητά του, όσο και για τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής που πραγματοποιούσε, όντας πολύ μπροστά από την εποχή του, η Siemens θέτει σε προτεραιότητα και την κοινωνική προσφορά και  υπευθυνότητα.

Το DEGREE, το νέο της στρατηγικό πλαίσιο που κατευθύνει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας, ωθεί ολόκληρο τον οργανισμό να μεγεθύνει το κοινωνικό του αποτύπωμα σε παγκόσμιο επίπεδο: Το “D” αντιπροσωπεύει την απανθρακοποίηση (decarbonization), το “E” την ηθική (ethics), το “G” τη διακυβέρνηση (governance), το “R” την αποδοτικότητα των πόρων (resource efficiency), και τα δύο “E” στο τέλος αντιπροσωπεύουν την ισότητα και την απασχολησιμότητα (equity and employability).

Ο βιώσιμος τρόπος λειτουργίας αποτελεί ακόμα μια θεμελιώδη αρχή για την επιχειρηματική της δραστηριότητα και επιβεβαιώνεται από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI), ανάμεσα σε σαράντα τρεις εταιρείς.

Η Siemens συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατάταξη κάθε χρόνο από το 1999, την πρώτη χρονιά που δημοσιεύθηκε ο DJSI.  Ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος πιστεύει στη δύναμη της ομάδας, καθώς, όπως εξηγεί, «μέσα από μια ομάδα το άτομο μαθαίνει, προσαρμόζεται, εξελίσσεται, βελτιώνει και βελτιώνεται. Μέσα από τη συνεργασία το άτομο γίνεται πιο δυνατό, αποκτά κοινό όραμα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και όλοι μαζί θέτουν μεγαλύτερους στόχους».

Γι’ αυτό η Siemens τοποθετεί στο επίκεντρο τους εργαζομένους της και την ανάπτυξή τους ενώνοντας τους γύρω από έναν κοινό σκοπό. Λαμβάνοντας υπόψιν τις παγκόσμιες έρευνες εργαζομένων είναι μια από τις πρώτες μεγάλες εταιρίείς που άλλαξαν το status quo του τρόπου εργασίας μέσω του remote working, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εργάζονται απ’ όπου επιθυμούν για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Οι άνθρωποί της βρίσκονται στην καρδιά των δράσε’ων της. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τους ανθρώπους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επενδύοντας στο reskilling, το upskilling και το growth mindset εργαζομένων και συνεργατών, η Siemens στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και γι’ αυτόν τον λόγο χαίρει ενός ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, καταρτισμένου και με soft skills όπως το ομαδικό πνεύμα, η διαχείριση χρόνου και οι ηγετικές ικανότητες, τα οποία ενισχύονται μέσω διαρκών εκπαιδεύσεων.

Παράλληλα, τα Κέντρα Δεξιοτήτων της εταιρείας που βρίσκονται ανά τον κόσμο, αποτελούν ένα οικοσύστημα που παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους συνεργάτες, οι οποίοι επιθυμούν να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες της Βιομηχανίας 4.0.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.